– Jag är inte rasist, men jag är inte särskilt förtjust i dagens invandrarpolitik.

Sångaren Peter Jezewski om sitt stöd till stora delar av SD:s politik.

Fakta: SD:s sommarfestival

Sverigedemokraternas sommarfestival arrangerades i Sölvesborg den gångna helgen

Festivalen har under sommaren drabbats av flera artistavhopp sedan det framkommit att SD är arrangörer. Jan Johansen, Black Ingvars, Black Jack och dj:n Ash R har samtliga tackat nej till att medverka.

Förutom den tidigare The Boppers-sångaren Peter Jezewski uppträdde Ultima Thule, SD-ledaren Jimmie Åkessons egna band Bedårande barn och Dag Finn (under namnet Sha-Boom) på festivalen.

Jezewskis och Sha-Booms medverkan anonymiserades med rubrikerna "stor svensk artist" och "ett av 80-talets största band" inför festivalen, skriver Göteborgs-Posten.

I samband med en spelning på Sverigedemokraternas (SD) sommarfestival i Sölvesborg i helgen sade den tidigare The Boppers-sångaren Peter Jezewski i en intervju med Expressen att han sympatiserar med stora delar av partiets politik. Efter det avbokades fem av hans julspelningar på hotellet Gustaf Fröding i Karlstad.

– Jag skulle offentligt be om ursäkt eller så skulle de ställa in spelningarna, sade Jezewski till TT.

Bombhot mot hotellet

Hotellets direktör Åsa Gunnarsson har tidigare sagt till Expressen att de inte kan samarbeta med någon som sympatiserar med Sverigedemokraterna.

Efter att avbokningen blev känd fick hotellet ta emot bombhot. Polisen utgick ifrån att hotet hade en koppling till avbokningen.

– Det fanns ett budskap i det hotsamtal som ringdes in som inte kan tolkas på något annat sätt, sade Tommy Lindh, pressinformatör vid Värmlandspolisen, till TT.

Hot om bojkott

En annan följd av avbokningen var att Sverigedemokraterna hotade med att ställa in alla partiets bokningar hos kedjan Best Western, som Gustaf Fröding är en del av, om inte Jezewski fick en ursäkt. Högsta ledningen för hotellkedjan tog avstånd från avbokningen och inledde en dialog med Gustaf Fröding.

– Antingen ber hotellet om ursäkt eller så står man fast vid sitt beslut. Men om de väljer att stå fast så kan de inte längre vara medlemmar i Best Western, sade Best Westerns Sverigechef Johan Michelson till Expressen.

Enligt honom hade hotellet drabbats ekonomiskt av att tidigare tagit emot SD under riksårsmötet 2008.

Hotellet ändrade sig

Efter alla dessa turer kom under torsdagseftermiddagen beskedet om att Gustaf Fröding hade ändrat sig – Peter Jezewski får spela trots allt. Han erbjöds dessutom en ursäkt.

– Nu sa de att anledningen aldrig varit mina politiska åsikter, utan att de hade Sverigedemokraterna där på någon konferens 2008 och var rädda för att få hot och grejer, sade Peter Jezewski till SVT Nyheter Kultur.

"Jag är inte rasist"

Han har berättat för TT att det för honom inte var en politisk handling att tacka ja till att spela på Sverigedemokraternas festival, men att han sympatiserar med delar av partiets politik.

– Jag är inte rasist, men jag är inte särskilt förtjust i dagens invandrarpolitik. Det är en helt annan sak. Jag sympatiserar en del med deras kriminalpolitik, jag tycker att det är lite för lättvindigt här i Sverige. Och sedan tycker jag väldigt mycket om deras engagemang för fattigpensionärer.