Fakta: Många offer för vansinnesdåd

Den 17-åriga afghanska pojke som den 18 juli gick till attack med yxa och kniv mot passagerare på ett regionaltåg i staden Würzburg i Tyskland sköts till döds av polis när han försökte fly. Jihadistgruppen IS påstår i sitt halvofficiella propagandaorgan Amaq att pojken är en av dess krigare. Hemma hos 17-åringen hittades en hemmagjord IS-flagga.

Omar Mateen sköt ihjäl 49 människor på gayklubben Pulse i Orlando den 12 juni, den dödligaste masskjutningen i USA:s historia. Före attacken uppges Mateen ha svurit trohet till IS och beskrivs som självradikaliserad. Enligt utredningen led han av en psykisk störning.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel dödade över 80 människor när han den 14 juli under en två kilometer lång vansinnesfärd medvetet mejade ner hundratals människor med en lastbil i franska Nice. Han har inga kända kopplingar till terrorgrupper men tycks ha haft ett nyvunnet intresse för jihadism.

I sommar har världen skakats av vansinnesdåd av ensamma gärningsmän som kopplas till islamistisk extremism – senast den 17-åriga afghanska pojke som med yxa och kniv angrep passagerare på ett tåg i Tyskland i måndags kväll. Tidigare har Islamiska statens (IS) propagandakanaler även hävdat att Mohamed Lahouaiej Bouhlel, som dödade över 80 människor i Nice, och Omar Mateen, som sköt ihjäl 49 människor i Orlando i USA, har agerat i IS namn, men där tycks kopplingarna lösare.

– Grupper som IS och al-Qaida har ett slags öppet medlemskap som skiljer sig från klassiska grupper som ETA, IRA och Röda armé-fraktionen, där det vore i det närmaste otänkbart att begå handlingar i deras namn, säger terrorforskaren Hans Brun.

Psykiska problem

Även om Lahouaiej Bouhlel och Mateen visat intresse för jihadism är det mycket som skiljer dem från exempelvis den väl förberedde och strängt religiöse Mohammed Atta, en av flygplanskaparna bakom 11 september-attackerna i USA. De båda ska också ha haft psykiska problem.

Enligt den franska inrikesministern Bernard Cazeneuve tycks Lahouaiej Bouhlel ha radikaliserats väldigt snabbt.

Företrädare för IS har flera gånger uppmanat sina anhängare att utföra dåd i de länder de befinner sig i. För de ensamma gärningsmännen kan kopplingen till jihadistgruppen vara ett sätt att blåsa upp sin egen betydelse, enligt Brun.

– Det finns människor världen över som har psykiska problem, som vill synas och höras, få sina sekunder i rampljuset och som mycket väl kan se det här som en lösning på sina egna problem. IS har lyckats bra med att utnyttja detta i sin propaganda, där de tar på sig olika dåd, säger han.

Svårt motverka

Myndigheter runt om i världen har lagt stort fokus på att försöka motverka religiöst motiverad radikalisering i skolor och moskéer. Men dessa insatser når troligen inte fram till dem som radikaliseras framför datorn, och som kanske har svåra psykiska problem.

– Det tillför ett element av osäkerhet och oförutsägbarhet för myndigheterna. Vi vet aldrig var och när de här människorna dyker upp. Hade de inte fastnat för jihadism hade de kanske utfört en arbetsplatsskjutning eller en skolskjutning, i alla fall om de bor i USA där sådana dåd tycks öka, säger Brun.

En del experter på radikalisering påpekar att om inte jihadismen fanns kunde gärningsmännen ha lockats in i organiserad brottslighet. Enligt en aktuell studie från Europol var 80 procent av de granskade IS-rekryterna straffade för brott, och 20 procent av dem hade diagnostiserats med psykiska problem.