– Det är obeskrivligt och magiskt. Det är så många känslor inblandade. En lång dröm som går i uppfyllelse. Man är på moln, säger en överhettad Jimmi Eriksson.

Prisutdelaren prins Carl Philip, som traditionsenligt hänger medaljer runt halsen bakifrån, fumlade några gånger innan han äntligen fick den på plats.

Det var åtta kockar som gjorde upp om titeln, där det gällde att bräcka varandra i att göra hälleflundra, kungskrabba och rådjursadel på allra bäst vis. Två rätter skulle det bli, och de skulle bestå av minst 50 procent grönsaker. Köttet skulle även skäras upp, eller trancheras, inför juryn.

– Det var otroligt fina råvaror. Det var så roligt att laga mat i dag, säger Eriksson som njöt genom hela tävlingen.

Tävlingen genomfördes för 33:e året i rad och titeln innebär även att vinnaren är svensk mästare i professionell matlagning.

– Segern betyder nog allt i ens karriär, men jag vet nog själv inte vad den betyder än.

Vad har du för råd till framtidens tävlande?

– Mycket handlar om psyket. Ha det roligt och ta det lugnt.