Fakta: Sommarvärme i augusti

Sveriges värmerekord är 38 grader.

Sommarvärme under sista veckan i augusti är vanligt, i genomsnitt vartannat år.

Det man kallar brittsommar infaller senare, och innebär höga temperaturer mellan den 4–10 oktober, omkring dagen då Birgitta har namnsdag,

Källa: SMHI

Trots att de flesta har ställt in sig på att hösten nu är här har vi några dagars sommar kvar framför oss, enligt Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI. Redan nu under måndagen stiger temperaturen främst i Götaland även om skurar tidvis passerar och skuggar augustisolen. Varmast blir det i Kalmar län där värmen under måndagen når upp till 25 grader.

– Resten av veckan ser lovande ut, främst i landets södra delar. Vill man få ut det mesta av augustivärmen ska man hålla sig vid Götalands ostkust eller i östra Svealand där temperaturen kan nå över 20 grader. På en del håll blir det varmare, säger Alexandra Ohlsson till TT.

Värmen kulminerar på fredagen i delar av Götaland och även på flera håll i Svealand. Upp mot Dalarna blir det däremot svalare och i Norrland blir det mer ostadigt och regnigt i veckan, meddelar Alexandra Ohlsson, och påpekar att sommarvärme mot slutet av augusti inte är ovanligt. Men vi är långt ifrån det senaste värmerekordet i landet – som var 38 grader varmt i Målilla i början av juli 1947, konstaterar hon.

– Men det kommer att bli vanligare att vi slår värmerekord på mätstationerna än köldrekord framöver, säger hon.