Fakta: Joe Biden

Demokraten Joseph "Joe" Biden föddes den 20 november 1942 i Scranton i Pennsylvania. Är gift och har två barn i livet.

Har en juristexamen från Syracuse University College.

Var senator för Delaware i 36 år. Var ordförande i senatens utrikesutskott innan han 2009 svors in som Barack Obamas vicepresident. Gjorde två egna satsningar på Vita huset, 1998 och 2007/8.

Beskrivs som livlig, stridslysten och frispråkig, men också som en person med stort hjärta som kan jobba över partigränserna.

Före besöket i Stockholm på torsdag besöker han Turkiet och Lettland. Han har också varit i Serbien och Kosovo.

Sannolikt ska de båda ledarna diskutera det toppmöte om flyktingfrågan som USA:s president Barack Obama står värd för i New York den 20 september tillsammans med bland andra Stefan Löfven. Andra medarrangörer är Etiopien, Jordanien, Kanada, Mexiko och Tyskland.

Bidens besök i det oroliga Turkiet i dag lär också tas upp, liksom övriga säkerhetsfrågor. Regeringskansliet beskriver endagsvisiten som ett uttryck för de "nära och goda relationer" som USA och Sverige har. Den tidigare Delawaresenatorn Biden och Löfven fann varandra vid ett möte i Washington DC i fjol, då de förenades som "vi arbetargrabbar". I maj hölls så ett nordisk-amerikanskt toppmöte i Washington DC.

Joe Biden har under sina snart åtta år i Vita huset gjort sig känd som Obamas högra hand och vän samt en utrikespolitisk fixare med områden som Ryssland, Mellanöstern och Ukraina på sitt bord. Han har också hanterat ekonomiska stimulanspaket samt arbetat med den i USA så känsliga vapenfrågan.

Smärre trafikkaos är att vänta vid besöket, då många vägar och busslinjer i Stockholm är avstängda. Dessutom råder flygförbud över Stockholms innerstad.