Fakta: Joe Biden

Demokraten Joseph "Joe" Biden föddes den 20 november 1942 i Scranton i Pennsylvania. Är gift och har två barn i livet.

Har en juristexamen från Syracuse University College.

Var senator för Delaware i 36 år. Var ordförande i senatens utrikesutskott innan han 2009 svors in som Barack Obamas vicepresident. Gjorde två egna satsningar på Vita huset, 1998 och 2007/8.

Beskrivs som livlig, stridslysten och frispråkig, men också som en person med stort hjärta som kan jobba över partigränserna.

Före besöket i Stockholm besökte han Turkiet och Lettland. Han har också varit i Serbien och Kosovo.

Presskonferensen med USA:s vicepresident Joe Biden och statsminister Stefan Löfven har nu inletts, mer än en timme efter utsatt tid.

Löfven inledde presskonferensen med att hälsa Biden välkommen till Sverige och berättade lite om deras tidigare möten.

– Vi har genomfört bilaterala samtal som påminde mig om hur fantastisk den svensk-amerikanska relationen är, sade Löfven.

Samtalen gällde bland annat flyktingkrisen och fredsarbete i världen, sade Löfven.

Biden, som flög till Sverige från det oroliga Turkiet sent i går kväll, lär ha färska perspektiv på den i Europa så diskuterade flyktingfrågan. Den 20 september ska USA:s president Barack Obama stå värd för ett toppmöte i New York om just flyktingkrisen tillsammans med bland andra Löfven. Andra länder som är med och arrangerar mötet – som sker i samband med den allmänna debatten i FN:s generalförsamling – är Etiopien, Jordanien, Kanada, Mexiko och Tyskland.

"Fördjupat samarbete"

Enligt regeringskansliet syftar Bidens endagsbesök till att "fortsätta att fördjupa det redan breda samarbetet med USA", bland annat efter det nordisk-amerikanska toppmötet i Washington DC i maj. Biden och Löfvén fann dock varandra redan i fjol vid ett möte i USA:s huvudstad då de dunkade varandra i ryggen och talade om sin arbetarbakgrund. I dag håller de överläggningar på Rosenbad och efter det en presskonferens.

Demokraten Joe Biden var delstaten Delawares senator i 36 år och bland annat ordförande i kammarens utrikesutskott. Under sina snart åtta år i Vita huset har han hanterat kriser i såväl Ryssland som Mellanöstern och Ukraina – men också sjösatt ekonomiska stimulanspaket och en satsning på att finna ett botemedel mot cancer.

Trafikkaos

Biden möttes i natt på Arlanda av bland andra utrikesminister Margot Wallström (S), Sveriges USA-ambassadör Björn Lyrvall och USA:s Sverigeambassadör Azita Raji.

Stockholms stad har varnat för ett visst trafikkaos under besöket, då många vägar och busslinjer är avstängda. Dessutom råder flygförbud över innerstaden.