När de infördes sa Jonas Sjöstedt att han accepterar dem under förutsättning att asylrätten inte inskränks. Det väckte reaktioner i Vänsterpartiet. Man ansåg att uttalandet inte var förankrat i partiledningen. Partisekreteraren Aron Etzler sade till TT i torsdags att det "självklart" var förankrat. Men nu har VU beslutat att partiet är emot gränskontroller.

Jonas Sjöstedt är inte tillgänglig för en kommentar, enligt hans pressekreterare, som i stället hänvisar till partiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen (V).

Asyl i fokus

– För Vänsterpartiet är det asylrätten som står i fokus. Vår ståndpunkt har hela tiden varit att vi skulle följa processen väldigt nog i förhållande till asylrätten, säger hon.

– Vi tycker att det finns flera problem med hur gränskontrollerna utförs. Det ena är id-kraven på färjorna som innebär att det egentligen stängs en laglig väg till Sverige, säger Höj Larsen.

TT: Tänkte inte Jonas Sjöstedt på det när han sade att han accepterar det?

Fråga Jonas

– Ja, det får du fråga Jonas om.

TT: Men de som inte släpps på färjorna i Rostock har ju rätt att söka asyl i Tyskland. På vilket sätt hotas asylrätten?

– Ja, det är ju en fråga om asylrätten hotas, men i alla fall kan man säga att en laglig väg till Sverige stängs. Och vi tycker att det ska vara möjligt att ta sig till ett land och söka asyl. Vi vet också att det är väldigt olika förutsättningar i de olika europeiska länderna för möjligheterna att stanna, säger Christina Höj Larsen.

Vänsterpartiet begär nu en öppen hearing i riksdagen om gränskontrollerna och dess konsekvenser och hur asylrätten ska säkerställas.