Här är Jonas brev till de anställda

”Vänner,

Bilden på pojken som ligger död på stranden. Jag känner att vi inte längre kan stå och titta på. Situationen kring medelhavet och Syrien har kommit till en punkt där jag som medmänniska och pappa känner att vi måste göra något.

Vi har budgeterat att lägga 400 000 kronor på en resa till Italien. Till stränder där barn flyter i land och där människor omkommer under fruktansvärda förhållanden. Människor på flykt från något ännu värre.

Vi har diskuterat i ledningsgruppen för Connexions att göra en medmänsklig omprioritering. 400 000 kronor kan tex ge tält och mat för 5714 människor i en månad. De här pengarna gör stor skillnad för många människor och kommer att bidra till att vi på B3IT Connexions räddar liv.

Låt oss nu istället hitta på en väldigt enkel aktivitet och tillsammans göra en stor insats för de som behöver det. Förslaget är att Connexions skänker 400 000 kronor till en större hjälporganisation med fokus på vad som händer kring medelhavet och i Syrien. Den helgen vi skulle ha åkt, så anordnar vi istället en klädinsamling och avslutar med en aktivitet för hela er familj. På detta sätt kan vi alla känna att vi har gjort en insats som verkligen gör skillnad.

Jag förstår att flera av Er har sett fram emot resan väldigt mycket, så har även jag. Vi är av den åsikten att dessa människor har inte valt sitt öde – de föddes i fel land utan möjlighet att påverka sin egen situation. Slumpen avgör -det hade naturligtvis kunnat vara vi och våra barn.

Du får självklart kontakta gärna mig om du vill diskutera eller kommentera detta. Jag hoppas på er förståelse.

Varmaste hälsningar Jonas”

Bilderna på den döde pojken Alan som flöt i land på en strand har gjort att många har fått upp ögonen för den pågående flyktingkatastrofen.

Därför fick de 50 anställda på IT-företaget B3IT Connexions ett mejl under torsdagskvällen:

”Vi har budgeterat att lägga 400 000 kronor på en resa till Italien. Till stränder där barn flyter i land och där människor omkommer under fruktansvärda förhållanden. Människor på flykt från något ännu värre”, skrev företagets vd Jonas Elgquist i mejlet som Aftonbladet rapporterade först om.

LÄS MER: Så hjälper du flyktingarna med ett sms eller ett klick

I stället ska de skänka de 400 000 kronorna som resan skulle ha kostat till att hjälpa flyktingar.

– Det var ett väldigt enkelt beslut. Jag fick svar från kanske 30 stycken under kvällen som var fantastiskt positiva. Flera av dem vill skänka pengar från sin egen lön också, säger Jonas Elgquist till Metro.

Det var bilden på lilla Alan som fick honom att ta beslutet. 

– Om jag går till mig själv så är det så mycket elände hela tiden som gör att man får en viss distans till det. Den här bilden, det kunde lika gärna ha varit min son som är i samma ålder. Då kändes det så fruktansvärt verkligt, säger Jonas Elgquist.

Helgen då företaget skulle ha åkt till Italien kommer i stället att ägnas åt att samla in kläder till behövande.

LÄS MER: Uppgifter: 3-årige Aylan och hans familj var på väg till Sverige

Medier stavade tidigare Alan Kurdis namn Aylan, vilket påpekats av hans släkt. Misstaget ska ha skett i samband med transkriberingen av hans namn i samband med att familjen kom till Turkiet.