Vad är endometrios?

Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar var tionde person med livmoder.

Vid mens stöts livmoderhinnan vanligtvis ut genom slidan och blir till en blödning. Men för personer med endometios klarar immunförsvaret inte av att ta hand om vävnaden. I stället blir den kvar och en kronisk inflammation bildas, det vill säga endometrios.

Sjukdomen innebär att livmoderslemhinnevävnad växer utanför livmoderhålan, vilket kan orsaka inflammation, smärta, svullnad, ärrbildning och få livmoderhinnan att växa tumörartat på olika organ.

Okunskapen kring sjukdomen är stor, både bland allmänheten och inom sjukvården.

Att få diagnosen endometrios tar i genomsnitt åtta år. Detta då den drabbade många gånger får en rad felaktiga diagnoser innan.

Endometrios kan komma i alla åldrar och upphör ofta i klimakteriet.

Smärtan lindras genom olika behandlingar, exempelvis hormonella preparat som p-piller och smärtlindrande läkemedel.

Källa: Vårdguiden och RFSU

Symptom

Endometrios kan kännas igen på svåra menssmärtor som börjar upp till en vecka efter mens, mensrubbningar så som rikliga blödningar, mellanblödningar, oregelbunden mens och korta menscykler samt djupa samlagssmärtor, diarré, förstoppning, smärta när man kissar och bajsar och förhöjd kroppstemperatur. Det är också vanligt med trötthet, utmattning och besvär som påminner om urinvägsinfektion.

Man kan ha sjukdomen utan att uppleva enstaka eller några av ovanstående symptom. Symptomen kan även förekomma utan att man har endometrios.

I nästan tio år gick Josefine runt och försökte lista ut vad magontet och den återkommande smärtan berodde på. Först 2012, vid 25 års ålder, diagnosticerades hon med endometrios.

– Dels var det en lättnad, men samtidigt är det en jättestor sorg att veta att du har en kronisk sjukdom som det inte finns något botemedel för och som det i dagsläget inte finns några bra mediciner för, säger Josefine till Metro.

Endometrios är en sjukdom som drabbar var tionde person med livmoder och kan orsaka kronisk smärta och svåra skador i livmodern. Den kan komma i alla åldrar men precis som för många andra dök Josefines symptom upp redan i tonåren.

Magproblemen har sedan dess kommit och gått i perioder, eller i skov som det kallas, och varierat i smärtograd. Det började redan ett år efter att hon fick sin mens, och så här i efterhand står det klart att problemen uteslutande berodde på endometrios.

Felix Bergenholtz

Foto:

Sjukdomen upptäcktes när hon opererade bort en cysta stor som en apelsin på ena äggstocken.

– När de opererade mig så hittade de endometriosblåsor och härdar, som det kallas, i hela buken och på äggstockar, livmoder och på tarmar.

Josefine beskriver åren innan diagnosen som mycket fram och tillbaka. Likt många drabbade kantades de av en rad felaktiga diagnoser. Hon säger att läkare inte lyssnade när hon efter sökningar på nätet upptäckt sjukdomen och då bad om en gynekologundersökning. I stället konstaterades ”diffusa magsmärtor”.

Vid ett läge blev hon även erbjuden antidepressiva.

– Jag tror att det är ganska vanligt när man har endometrios, innan sjukdomen konstateras, att om de inte hittar något fel så blir läkarna frustrerade och då tror att de i stället att det sitter uppe i huvudet, men det gjorde det ju inte.

Av alla ofrivillig barnlösa beräknas 25 till 50 procent ha endometrios. Josefin blev så sent som den 15 februari i år mamma till sonen Otis, efter en graviditet som trots två cystor var förhållandevis smärtfri. Svårigheterna att bli gravid är har också varit något hon tidigare tänkt på.

– Nu har jag haft så himla tur att jag har kunnat bli gravid, men det har också varit en allmän oro. Tänker man på att var tionde kvinna har det här så är det ju ett jätteproblem.

Sedan operationen för tre år sedan har hennes hälsa blivit mycket bättre, även om sjukdomen i perioder påverkar och begräsar henne i vardagen.

– När jag har mens har jag ibland så pass ont att de här vanliga vardagssysslorna kanske inte går att utföra. Så det är klart att vardagen blir påverkad eftersom du aldrig vet när den kan bryta ut.