Den franske journalisten Jean-Philippe Rémy, Afrikachef för tidningen Le Monde, och den brittiska fotografen Phil Moore greps i huvudstaden Bujumbura tillsammans med 15 andra personer på torsdagseftermiddagen när de rapporterade om oroligheter.

Frisläppandet välkomnas av bland andra Organisationen för utrikeskorrespondenter i Östafrika, som dock varnar för en urartande pressfrihet i landet.

"Detta är en förstås en stor lättnad, men händelsen bådar inte gott för vårt arbete i Burundi", skriver organisationenefter frigivningen.

Bland annat franska myndigheter, nyhetsbyrån AFP och människorättsorganisationen Human Rights Watch uttalade stöd för de gripna. Det rör sig om erfarna journalister som bara utförde "sitt arbete, genom att träffa alla inblandade parter i det nuvarande spända läget i Burundi", skrev Le Monde.

Polis uppgav först att vapenåträffats i tillslaget.

Burundi skakas sedan april av en politisk kris sedanl, då president Pierre Nkurunziza ställde upp för en tredje mandatperiod, vilket utlöste gatuprotesterer och en misslyckad statskupp.