Fakta: Valjakkala och Åmselemorden

Juha Valjakkala dödade natten till den 3 juli 1988 en familj på tre personer på kyrkogården i Åmsele. Efter en veckolång jakt genom hela Sverige på Valjakkala och hans dåvarande flickvän kunde de båda gripas på ett tåg i Danmark.

I februari 1989 dömdes Juha Valjakkala till livstids fängelse för morden, flickvännen till två års fängelse för medhjälp till misshandel. Domen fastställdes av hovrätten för övre Norrland och de överlämnades därefter till Finland för att avtjäna sina straff.

Valjakkala hette ett tag Nikita Fouganthine och har nu bytt namn till Nikita Bergenström

Valjakkala har varit försvunnen sedan i onsdags, rapporterar Ilta-Sanomat. Enligt tidningen hade han beviljats en studieledighet för att delta i en kurs som hölls utanför fängelset. Men han återvände inte efter kursen.

Fängelset vill inte kommentera fallet för tidningen. Han har flera gånger tidigare försökt eller planerat att rymma. Några gånger har han också lyckats.

Valjakkala, som tidigare också kallat sig Nikita Fouganthine, blev känd för trippelmordet i Åmsele i Sverige 1988. Valjakkala och hans flickvän stal en cykel som stod på en gård. Pappan och den femtonårige sonen i familjen upptäckte detta och körde efter med bil. När de kom ifatt paret vid en kyrkogård sköt Valjakkala ihjäl pappan och pojken på nära håll med ett gevär. Även mamman, som kom till platsen strax därpå, sköts ihjäl.

– Det är det värsta mål jag varit med om, har Valjakkalas försvarsadvokat Pelle Svensson tidigare sagt till TT.

Valjakkala dömdes till livstids fängelse och frigavs villkorligt 2009. Han har senare dömts till flera lindrigare straff.