Kötider studentbostäder

UPPSALA: 12-36 månader för korridorsrum, 48 månader och uppåt för lägenheter

LUND: 12 månader för korridorsrum, 24 månader för lägenheter.

STOCKHOLM: 14 månader för korridorsrum, 40 månader och uppåt för lägenheter. 

GÖTEBORG: 18 månader för korridorsrum, 24-60 månader för lägenheter.

LINKÖPING: 20 månader för korridorsrum och lägenheter, de har ingen separat statistik.

UMEÅ: 12-13 månaders kötid för korridorsrum

MALMÖ: Genomsnittlig kötid på 24 månader för korridorsrum och studentlägenheter, de har ingen separat statistik.   

Här byggs det nytt

UPPSALA: 

Under 2015 färdigställde Studentstaden 333 nya studentlägenheter, skriver Upsala Nya Tidning. 

LUND: 
AF Bostäder har byggt 500 de senaste åren och planerar för flera nybyggen vid Kämnärsrätten, Sparta Medicon Village samt nya Marathon.
Samtidigt bygger nationerna och andra aktörer nya studentboenden. 

STOCKHOLM :

SSSB har i början av nästa år 250 bostäder klara i Solna. Sen är det 750 nya studentbostäder på gång vid Lappkärrsberget, Stockholms största studentbostadsområde. 

GÖTEBORG:

Från och med i år till och med 2026 ska 7000 nya studentbostäder uppföras i Göteborg, i samarbete med andra aktörer.

LINKÖPING:

Studentbostäder i Linköping håller just nu på att bygga nya bostäder i två områden, Vallastaden och Irrblosset, och räknar med att ha 400 nya lägenheter klara till vårterminen 2017.

UMEÅ: 
280 nya studentlägenheter byggs vid Liljansberget i närheten av campus och de första väntas stå klara i höst, skriver Västerbottens kuriren. 

MALMÖ: 

Pågår nybyggen i tre områden i stan, Stapelbäddsparken, Augustenborg och i Rosengård. Augustenborg är klart för inflyttningn nu under höstterminen, i vår är studenthuset i Rosengård klart och under 2018 ska stundentbostäderna i Stapelbäddsparken stå klara, skriver Sydsvenskan. 

Samtidigt som Julia Hellmers, 19, kommit in på lärarutbildningen i Uppsala började bostadsletandet. Först verkade det som att hon skulle bli inneboende hos en bekant, men då fick hon ett eget korridorrum på Rackarberget – efter 2,5 års kötid på Studentstaden.

– Jag ställde mig i kö under mitt andra år på gymnasiet. Och det är ju ett tips till de som tänker börja plugga, för då då har man mer fördelar, säger hon till Metro.

LÄS MER: Fler får studentbostad i Lund

I Uppsala krävs det minst ett års kötid, uppåt tre år, för att få ett korridorrum via Studentstaden, skriver Hem och Hyra. 

Och det är liknande siffror i andra studentstäder. Men nya studenter i Lund, som registrerat sig som novischer (nybörjare), i AF Bostäders kö kan få förtur till korridorrum.

– Väldigt stor andel av uthyrningen går till novischer och deras förtur, så där har vi ingen kötid. Men exkluderar du den gruppen tar det ett år för att få ett korridorsrum, säger Claes Hjortronsteen, försäljningschef på AF Bostäder till Metro.

För att få ett korridorsrum hos SSSB i Stockholm får man räkna med minst ett års väntan.
– Det är jättesvårt, tyvärr, att få ett studentboende i Stockholm och hos oss i början. Men kanske att det efter en termin är mer möjligt, säger Ingrid Gyllfors, vd på SSSB.

LÄS MER: Nio tips – så räddar du din studentbudget 


Hos SGS Studentbostäder i Göteborg är kötiden 1,5 år för ett korridorrum och mellan 2-5 år för en lägenhet, enligt siffror från Hem och hyra. Mattias Axner, operativ chef på Studentbostäder Linköping berättar att de har cirka 400 lediga korridorsrum där nyantagna studenter har förtur. Och att det är högt tryck på de bostäderna som de har ute:  
– Men det är inte mer än vad det varit de senaste åren. I köpoäng behöver man i snitt för en bostad ligger på 600 poäng och man får en poäng om dagen. Det är ju ett tag, men så har det sett ut de senaste åren, säger Mattias Axner.

Bostaden i Umeå uppger i ett mejl till Metro att de har ett års kötid på sina studentboenden, men att söktrycket minskar i mitten av terminerna. Boplats Syd i Malmö, som förmedlar studentbostäder för MKB och Rikshem har vid terminsstart en genomsnittlig kötid på två år.

– I år har MKB valt att destinera en tredjedel till nyantagna. För dem har det inte krävt lika lång kötid, säger Krister Hjelm, chef Boplats Syd.

Blivande lärarstudenten i Uppsala, Julia Hellmers, är nöjd över att bostadsfrågan löst sig för hennes del. 

– Jag hade till och med glömt bort att jag ställt mig i kön, så det var jättebra att jag kom på det. Jag hade egentligen inte tänkt att plugga i Uppsala först, men hade ställt mig i kö där för säkerhets skull. 

LÄS MER: Så gör du för att laga billigare mat: "Ta fram experimentslustan"