– Storbritannien utan EU är en dvärg.

Liberale belgaren Guy Verhofstadt manar i EU-parlamentet Storbritannien att stanna kvar i EU. (TT)

Fakta: Brexit eller bremain – vägen vidare

Här är vägen vidare i de brittiska förhandlingarna om en ny relation till EU.

5 februari: Medlemsländernas chefsförhandlare och EU-ambassadörer diskuterar utkastet till förhandlingslösning i Bryssel. Storbritanniens premiärminister David Cameron besöker samtidigt Polen och Danmark.

12 februari: Cameron på besök hos Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

18–19 februari: EU:s stats- och regeringschefer håller toppmöte i Bryssel, med hopp om att nå en uppgörelse om de brittiska villkoren.

23 juni: Preliminärt datum för brittisk folkomröstning om att lämna EU (i folkmun döpt till "brexit") eller stanna kvar ("bremain").

Fakta: Britterna och deras krav

Storbritannien blev 1973 medlem i det som nu kallas EU efter att tidigare ha stoppats två gånger av veton från Frankrikes förre president Charles de Gaulle. 1975 hölls en folkomröstning om fortsatt brittiskt medlemskap, där ja-sidan vann med 67 procent av rösterna mot 33.

Senast den 31 december 2017 ska en ny folkomröstning hållas. Inför den har Storbritanniens regering krävt förändringar inom fyra områden: starkare ställning i EU för de nationella parlamenten, garantier för att icke-euroländer inte drabbas av beslut inom eurozonen, löfte om att få stå utanför EU:s formella maningar om en "allt fastare sammanslutning" och – framför allt – ett begränsat välfärdssystem för EU-medborgare i Storbritannien.

Debatten hölls sedan EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i tisdags lagt fram sitt förhandlingsbud inför väntande toppmöte i Bryssel den 18–19 februari.

– Jag har alltid sagt att jag vill att Storbritannien ska stanna som medlem i EU på basen av en rättvis uppgörelse. Och den uppgörelse som ligger på bordet är rättvis, hävdade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i sitt inledningsanförande.

Putin och krokodiler

Sedan följde en väntad ström av inlägg från anhängare och motståndare till Storbritanniens medlemskap – eller EU i ren allmänhet.

– Storbritannien utan EU är en dvärg... Och EU utan Storbritannien räknas inte. Det är ingen motvikt mot Kina, USA, Ryssland. Det är Putin som vinner i det här spelet, han gillar ett splittrat Europa, sade liberale belgaren Guy Verhofstadt.

– Ni har blivit som krokodiler: stor käft och inga öron... Jag hoppas att Storbritannien lämnar och att det blir början till slutet på detta misslyckande som EU är, sade svenske Peter Lundgren (SD).

Kollegan Peter Eriksson (MP) manade i sin tur Storbritannien att stanna kvar och bli en ledande kraft i EU.

– De största problemen ligger inte i EU:s institutioner utan i medlemsländerna. I land efter land handlar det om vi mot dem... Vi borde fråga oss vilket ansvar vi kan ta och vad vi kan göra, sade Eriksson.

Toppmöte i juni?

Donald Tusk har föreslagit att Storbritannien får en sorts nödbroms som gör det möjligt att i fyra år begränsa välfärden för inflyttade EU-medborgare. Dessutom utlovas bland annat en möjlighet för britterna att stå utanför EU-devisen om en "allt fastare sammanslutning".

Rejäla diskussioner om förhandlingsbudet väntar under de närmaste veckorna. Och om EU-ländernas stats- och regeringschefer sedan kan enas den 18–19 februari kan britterna mycket väl få folkomrösta om fortsatt EU-medlemskap redan den 23 juni – i så fall samtidigt som Cameron och hans kollegor återigen samlas till ett toppmöte i Bryssel.