Fakta: EU och Ryssland

EU införde under våren 2014 sanktioner i form av visumförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU för personer som ansågs ha bidragit till kriget i västra Ukraina och den ryska annekteringen av Krim-halvön. Under sommaren infördes dessutom ekonomiska sanktioner mot ett antal statskontrollerade ryska bolag, som bland annat hindrades från långsiktiga lån i EU.

Ryssland svarade i sin tur med att förbjuda importen av en lång rad livsmedel från EU, framför allt mejerivaror, frukt och grönsaker. I förra veckan förlängdes förbudet till att gälla till utgången av år 2017.

Krisen i relationerna har samtidigt satt stopp för de regelbundna toppmöten mellan Rysslands ledning och EU:s högsta ledare som tidigare hölls en gång i halvåret.

Juncker kommer att delta i det årliga ekonomiska forum som samlar allehanda politiker och företagsledare till president Vladimir Putins hemstad den 16–17 juni.

– Ordföranden kommer att utnyttja tillfället och till den ryska ledningen framföra EU:s syn på läget i relationerna mellan EU och Ryssland, bekräftar kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas på en presskonferens i Bryssel.

Sanktioner

Samtidigt poängterar han att EU tänker behålla sina sanktioner mot Ryssland så länge landet inte uppfyller det som förhandlades fram i Minsk i februari 2015.

– Ni är säkert medvetna om att ledarna vid G7:s toppmöte förra veckan upprepade att sanktionerna är kopplade till att Ryssland fullständigt uppfyller Minsk-överenskommelsen och respekterar Ukrainas självständighet, säger Schinas.

EU-länderna måste senast i juli ta beslut om nuvarande sanktioner ska förlängas eller inte och har hittills uppvisat stark enighet i att fortsatt stå upp mot Moskva.

Svårare än i fjol?

Underifrån jäser dock ett växande missnöje. Rysslands svarssanktioner har slagit hårt mot livsmedelsproducenter runtom i EU samtidigt som ytterpartier både till vänster och höger har en betydligt mer Moskva-vänlig inställning än sina regeringar.

Både i Frankrike och Italien har diverse resolutioner röstats igenom till stöd för att häva sanktionerna och Tysklands utrikesminister räknar med en tuff beslutsgång.

– Det kommer att bli svårare än i fjol att hitta en gemensam åsikt i den här frågan, varnade Frank-Walter Steinmeier under ett besök i Lettland i förra veckan.