– Det är viktigt att man är noggrann med vilka siffror man använder.

Finansminister Magdalena Andersson (S) om att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker hävdat att gränskontrollerna vid Öresund redan kostat nästan tre miljarder kronor för samhället (TT).

Fakta: Juncker och gränskontrollerna

På grund av flyktingkrisen har gränskontroller mellan länder inne i Schengen-området återinförts av Tyskland, Österrike, Sverige, Danmark och Norge. Sverige har också infört id-kontroller för inresande över Öresund. Även Frankrike har återinförda kontroller, men för sin del av säkerhetsskäl efter terrordåden i Paris i november.

Jean-Claude Juncker (född 1954) blev EU-kommissionens ordförande 2014 sedan hans partigrupp – kristdemokratiskt konservativa EPP – fått flest mandat i det årets EU-parlamentsval. Han var dessförinnan premiärminister i Luxemburg 1995–2013 och parallellt även finansminister 1989–2009 och ordförande för eurogruppen 2005–13.

Det var när Juncker på sin första större presskonferens i Bryssel efter jul- och nyårshelgen skulle varna för följderna om Schengen-systemet brakar samman som siffran trollades fram.

– Jag vill nämna ett litet exempel: gränskontrollerna över Öresundsbron mellan Sverige och Danmark har nått ett pris, en kostnad på 300 miljoner euro, hävdade Juncker.

För ett helt år

Summan – motsvarande drygt 2,8 miljarder svenska kronor – kommer dock inte från någon officiellt gjord EU-beräkning. I stället är den hämtad från en artikel i den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung, som i sin tur fått den från danska tankesmedjan Cepos.

Dess beräkning – som bland annat bygger på att pendlarnas resor blir längre – gäller dock för ett helt år. Och är dessutom egentligen bara hälften så stor som Junckers siffra.

"Det är på ett helt år och det inkluderar även färjor. Dessutom är det verkliga talet 150 miljoner euro och inte 300 miljoner om det fortsätter med endast svensk gränskontroll som nu", skriver forskaren Otto Brøns-Petersen per e-post till TT.

Andersson kritisk

Finansminister Magdalena Andersson (S) är minst sagt skeptisk till Junckers framslängda siffra.

– Jag tycker att det är viktigt att man är noggrann med vilka siffror man använder och noggrann med källorna till de siffrorna och att man också har god kvalitetskontroll på de siffror som man uppger, inte minst när man är en person i en sådan position, säger Andersson.

Regeringen har ännu inte gjort någon egen beräkning av vad gräns- och id-kontrollerna kostar samhället. Samtidigt anser man att åtgärderna ändå var – och är – nödvändiga för att hantera flyktingsituationen.

– Självklart är det så att det är en ekonomisk kostnad i detta. . . Det är en konsekvens av de här besluten, men som vi har bedömt vara helt nödvändiga, säger finansministern.