Fakta: Elpriser

Elpriset för juni nådde sin topp i tisdags då spotpriset låg på 74 öre per kilowattimme. Elpriserna mäts i medelspotspris, alltså det genomsnittliga priset på elbörsen. Juni beräknas få medelspotspriset 31 öre per kilowattimme och i maj landade det på strax under 26 öre per kilowattimme.

Kärnkraftverk som har varit delvis ur bruk på grund av reparationer, torrt väder som stör vattenkraftsproduktionen, ledningsstörningar och börsfall till följd av Brexit pekas ut som orsaker till prisökningen.

Faraz Azima är vd för elbolaget Elskling och tror att man kan räkna med fortsatt höga priser.

– Under juli åker många på semester och då brukar inte priserna stiga. Men de kommer antagligen inte falla speciellt mycket heller som de gjorde förra juli, när priset kollapsade och kunde ligga på 10 öre, säger han.

Hur priserna kommer utvecklas under resten av året är svårt att förutspå, men just nu hänger det mycket på i fall vattenmagasinen för vattenkraft kan fyllas på.

– Den delen av prisökningen som beror på kärnkraften kommer återgå till det normala, men bristen på vatten i vattenmagasinen är betydligt mer allvarlig. Den är helt beroende av vädret, säger Faraz Azima.

De som vill hålla sina elutgifter så låga som möjligt föreslås jämföra elbolagen för att hitta det som passar bäst. Man kan dessutom prata med sitt elbolag om man tjänar mest på fast eller rörligt elpris.