"Jupiter är en planet på steroider."

Rymdforskaren Scott Bolton uttalar sig i samband med att Nasas rymdsond Juno beräknades lägga sig i omloppsbana kring jätteplaneten någon gång mellan den 4 och 5 juli.

Fakta: Rymdsonden Juno

Huvudsyftet för den amerikanska rymdstyrelsen Nasas sond Juno är att ta reda på mer om Jupiters ursprung och utveckling.

Under planetens täta molntäcke döljer sig hemligheter om grundläggande processer och förutsättningar för hur vårt solsystem skapades.

Juno kommer också att kunna bidra med mer kunskap om hur det har gått till när stora planeter som Jupiter bildats och vilken roll dessa giganter har spelat i utvecklingen för resten av solsystemet.

Källa: Nasa

Efter att ha tillryggalagt en 2,8 miljarder kilometer lång färd genom rymden väntas den obemannade rymdsonden Juno att lägga sig i omloppsbana någon gång under måndagen eller tisdagen, enligt nyhetsbyrån AFP. Därefter ska rymdsondens instrument utforska Jupiters inre, något som också kan ge ny kunskap om vårt eget ursprung och hur livet på jorden uppstod.

Jupiter är en ogästvänlig plats – den gåtfulla himlakroppen omgärdas av en giftig atmosfär fullmatad med dödlig strålning. Jätteplaneten omges också av det starkaste magnetiska fältet i solsystemet.

– Jupiter är en planet på steroider. Allting som har med den att göra är extremt, säger Scott Bolton, en av de huvudansvariga forskarna, enligt AFP.

Rymdsonden ska rotera medan den rör sig runt Jupiter, vilket innebär att den kan ta bilder som kan liknas vid en tredimensionell skiktröntgen. Mängden vatten på Jupiter är exempelvis viktig information för att förstå mer om hur planeten, och därmed hela solsystemet, bildades.