Fakta: Ät järn och sluta röka

Om man får i sig för mycket kadmium kan det ge skador på njurar, lever, lungor och skelett. Några tips från Livsmedelsverket om hur man begränsar sitt intag av tungmetallen:

Ät varierad kost.

Sluta röka. Cigaretter innehåller mycket kadmium.

Låt kroppen får tillräckligt med järn.

Ta det försiktigt med lever och njure, det bruna köttet från krabba och vildväxande snöbolls- och kungschampinjoner. Dessa livsmedel kan innehålla mycket kadmium.

Förvara inte och laga inte mat i keramikkärl eller emaljerade kärl av okänt ursprung. Kadmium kan lösas ut från glasyren och färgen, särskilt när det handlar om sura livsmedel som sura frukter, ättika och juice.

Förekomsten av kadmium minskar inte i livsmedel i Sverige, trots ett antal åtgärder som att minska användningen av kadmiumbatterier, minskade utsläpp från industrin och mindre kadmium i handelsgödsel.

En orsak är att mat odlas på mark med naturligt höga halter av kadmium, rapporterar Vetenskapsradion. Förutom vegetarianer utgör även kvinnor med järnbrist en riskgrupp, då kroppen tar upp mer kadmium från maten när den lider brist på järn.

– Trots alla insatser som är gjorda verkar det inte som att vi har sänkt människornas exponering. Så det måste nog till att sänka halterna i den mat vi äter. Jag tror det är det allra viktigaste, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet, till radion.

Enligt Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) finns marker med höga kadmiumhalter i bland annat delar av Österlen i Skåne, delar av Östergötland och delar av Jämtland.