– Problemen går fort över om man tar bort belastningen.

Christina Mejersjö, övertandläkare, om problemen med överansträngda bitmuskler.

Fakta: Värk och knäppningar

Studien gjordes på 124 gymnasieelever i årskurs tre.

24 procent av dem var flitiga tuggummituggare.

14 procent av eleverna hade oralt piercingsmycke.

Symptom som drabbade dem varje vecka: Huvudvärk 39 procent, käkledsknäppning 18, ansiktssmärta 7 och svårighet att gapa stort 6 procent.

Källa: Sahlgrenska akademin

Ny forskning visar att timslångt tuggummituggande, eller det tungvrickande som många med piercingsmycke i munnen ägnar sig åt, kan leda till muskelvärk, belastningsskador och svårigheter att gapa stort för att det helt enkelt gör för ont.

Christina Mejersjö, övertandläkare och forskare på Sahlgrenska akademin, har själv mött drabbade.

– Jag har träffat på många ungdomar där det knäpper eller hoppar eller låser sig i käken, säger hon.

– Tuggummituggandet är ett ihållande arbete, och jag har sett flera som biter och på olika sätt sysselsätter sig med sin piercing hela tiden, fortsätter hon.

Hennes studie omfattar 124 sistaårselever på olika gymnasier i Värmland. Tonåringarna har svarat på frågor och i flertalet fall även undersökts kliniskt.

Eleverna med munpiercing, ofast tjejer, hade mer huvudvärk och ömma tuggmuskler. Tuggummigruppen hade också ökad belastning i käksystemet. Sambanden är tydliga, men grundorsakerna kan variera.

– Det kanske är den som är orolig, har mycket att fundera över eller pressar sig som tuggar mest tuggummi, säger Christina Mejersjö.