Beslutet kommer efter kraftiga reaktioner på en dom efter ett övergrepp vid Stanforduniversitetet i början av året. Det var i januari 2015 som 20-årige Brock Turner förgrep sig på en utslagen och okontaktbar kvinna bakom en container i samband med en fest på Stanforduniversitetet i Kalifornien i USA. Två svenskar cyklade förbi, upptäckte vad som hände, och konfronterade Turner. Han försökte fly, men stoppades och hölls fast till dess att polisen kom.

Turner dömdes av en domare, i norra Kalifornien, till sex månaders fängelse för sexuellt övergrepp. Det milda straffet genererade i hård granskning och kritik efter att offret, en 23-årig kvinna, i rätten vände sig till förövaren och berättat vilka förödande konsekvenser våldtäkten fått för henne.

"Du tog mitt värde, min integritet, min energi, min tid, min säkerhet, min intimitet, mitt självförtroende, min egen röst, tills nu. Jag är en människa som fått men för livet", sade hon.

Det uppmärksammade fallet ledde till att en rörelse startade för att bekämpa sexuella övergrepp på amerikanska universitet.