Ett stort antal poliser skyndade till Köpenhamns internationella flygplats på onsdagen. Skälet var en misstänkt väska som hittats på terminal 3. Men det hela visade sig enligt dansk polis vara ett missförstånd eller dåligt skämt.

Bara timmar tidigare hade danska polisen, Rigspolitiet, gått ut med att myndigheten höjer sin beredskap från "förhöjd" till "markant förhöjd", den näst högsta nivån, som följd av attackerna i Paris.

I USA fick samtidigt ett Air France-flyg som var på väg från Washington DC till Paris sätta kurs mot Halifax i Kanada. Ett annat Air France-plan på väg mot den franska huvudstaden omdirigerades till Salt Lake City.

Skälet uppges vara bombhot.

Inställd match

Det är också anledningen till att tisdagskvällens vänskapmatch mellan Tyskland och Nederländerna i Hannover ställdes in. Förbundskansler Angela Merkel skulle ha varit i publiken på stadion, som rymmer 49 000 åskådare. Arenan utrymdes omedelbart sedan polisen mottagit hotet.

Något sprängmedel har inte hittats och ingen har heller gripits.

Inrikesminister Thomas de Maizière ville på en presskonferens inte svara på frågorna om varför matchen ställts in:

– Ni måste förstå att jag inte kan besvara dem. Varför? En del svar skulle skrämma allmänheten. En del skulle försvåra vårt framtida arbete.

Samtidigt varnar tysk polis för att antalet potentiella terrorister växer. Från landet har minst 750 personer rest för att kriga i Syrien eller Irak, varav en tredjedel har återvänt till Tyskland, enligt Reuters.

Norsk höjning

Italien har höjt sin beredskapsnivå till två, den högsta nivån så länge landet inte står under direkt angrepp. 700 soldater har placerats ut i Rom för att öka säkerheten, bland annat i tunnelbanan och Vatikanen.

Norge höjer också beredskapsnivån, inte på grund av konkreta hot utan med anledning av Paris-dåden och det ökade antalet flyktingar.

Franska myndigheter åberopar säkerhetsskäl när de ställer in två demonstrationer som skulle ha hållits i Paris den 29 november och 12 december i samband med klimattoppmötet.

Enorma kostnader

Terrorhandlingar i världen skapar inte bara lidande och oro utan kostnader för miljarder.

Flera av de europeiska börserna sjönk på onsdagen.

– Marknaderna påverkas av "skräckfaktorn", säger Michael Hewson, chefanalytiker på CMC Market i Storbritannien, till Reuters.

Den totala kostnaden för terrorismen är svår att fastställa. I en rapport från en inflytelserik tankesmedja, Institute for economics and peace, framgår dock att kostnaderna för skador på egendom och människor uppgick till över 460 miljarder kronor 2014. Det är en dryg tiondel av Sveriges samlade BNP och är den högsta siffran sedan terrorattackerna mot USA 2001.

Kostnader för ökad säkerhet, försäkringar eller städer när det utlyses undantagstillstånd ingår inte.