Fakta: När poliser anmäls för brott

När brottsmisstankar riktas mot poliser leds utredningarna av särskilda åklagarkammaren, som har åklagare placerade i Stockholm, Göteborg och Malmö. Utredningsarbetet utförs av polismyndighetens särskilda utredningar.

Utredningarna ska av rättssäkerhetsskäl bedrivas avskilt från den vanliga polis- och åklagarverksamheten.

Särskilda åklagarkammaren hanterar omkring 9 000 ärenden om året. Utöver poliser kan de gälla åklagare, domare och riksdagsmän.

Källor: polisen.se och aklagare.se

– Jag blev upprörd och ledsen över det som sades. Det är oprofessionellt och den här typen av yttranden hör inte hemma i vår organisation, säger biträdande polisområdeschef Per Olof Söyseth till TT.

En anmälan om misshandel, olaga hot och förolämpning har upprättats. Händelsen ska nu utredas under ledning av chefsåklagare Jan Pernvi vid särskilda åklagarkammaren, som beslutat att en förundersökning ska inledas.

Polismannen har identifierats, men har inte hörts av polis och är än så länge inte skäligen misstänkt, uppger Jan Pernvi.

Omedelbart omplacerad

Nu har dock polismannen med omedelbar verkan omplacerats från yttre till inre tjänst. Detta ska gälla så länge utredningen om hans agerande pågår eller "tills annat beslut fattas", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Inspelningen gjordes av en man som på tisdagen befann sig vid ett asylboende i Emmaboda, där tumult hade utbrutit och personalen upplevde sig hotad. Det har varit bråk på boendet tidigare och när väktarna slog larm ryckte flera polispatruller ut.

Kallades "jävla pack"

Mannen bor inte själv där, men bedömdes störa ordningen och omhändertogs därför av poliser på plats, som körde iväg honom och släppte av honom ute i skogen.

Mannen hävdar att han blev misshandlad vid omhändertagandet, rapporterar Barometern-OT. På inspelningen som han gjorde hörs en polis säga att han ska "passa sig".

– Jag tål inte såna som dig, jävla pack, åk hem, säger polismannen.