Fakta: Johnson och Gove

Boris Johnson:

Den 52-årige före detta Londonborgmästaren var en av de mest högljudda frontfigurerna för brexitkampanjen. När den konservative politikern ställde sig på lämna EU-sidan i kampanjen i våras gick han tvärtemot partikamraten David Cameron.

Johnson är yvig, frispråkig, okonventionell – och mycket populär. Kritiker har anklagat honom för att vara mer intresserad av att flytta in på Downing Street än av att Storbritannien lämnar EU.

Michael Gove:

48-årig justitieminister som anses vara Tory-partiets främste intellektuell.

Vände sig mot David Cameron och ställde sig på brexit-sidan tillsammans med Boris Johnson, innan han vände Johnson ryggen och meddelade att han själv kandiderar till partiledare.

David Camerons vän och politiska parhäst i många år och Camerons avlidne sons gudfar.

Brexitgeneralen Boris Johnsons tal i torsdags byggdes retoriskt upp som om han skulle presentera sig som Tories framtida partiledare. Därför blev förvåningen stor när Johnson meddelade:

– Jag har kommit fram till att jag inte kommer att kunna vara den personen.

Nu skriver The Telegraph med hänvisning till anonyma källor att justitieminister Michael Gove redan i ett tidigt skede började manövrera ut Johnson.

Enligt tidningen ska den tidigare EU-vänlige Johnson ha övertalats av Michael Gove att ansluta sig till brexit-lägret. Samme Gove ska enligt källorna ha stöttat Johnsons planer på att nå premiärministerposten, med kravet på att få bli finansminister i en ny regering. I sista stund meddelade dock justitieministern att han själv kandiderade till partiledarposten.

"Nästan i upplösningstillstånd"

Finansminister George Osborne, som stod på stanna-sidan inför omröstningen om EU-medlemskapet, pekas i den flera sidor långa artikeln ut som delaktig i den påstådda konspirationen, med motivet att hålla sig kvar i regeringen vid nej till fortsatt EU-medlemskap.

– Det har nästan alltid varit så med ledarstriderna i Tories, det är mycket fulspel, säger Johan Hakelius, chefredaktör för tidskriften Fokus och Storbritannienkännare, till TT.

Samtidigt betonar han att källornas uppgifter ska tas med en nypa salt.

– Det är oerhört svårt att veta vad som har hänt och inte hänt. Det här partiet är i upplösningstillstånd nästan.

– Det som gör det hela lite märkligt är att hela Boris tal i går var ett tal som ledde upp till slutsatsen "därför ska jag bli partiledare". Och sedan ledde den upp till motsatsen. Det talar för att det här hade han inte planerat själv, säger Hakelius.

Boris "politiskt djur"

Att Boris Johnson skulle ha låtit sig övertalas att ansluta sig till brexit-lägret av Gove tror dock inte Hakelius.

– Han är en person som i allra högsta grad är ett politiskt djur och som vet precis vad som försiggår på alla spelbara ytor inom politiken. Det faller på sin orimlighet att han skulle ha lurats att stöda brexit.

Enligt spekulationerna i The Telegraph ska Goves plan ha gått ut på att utnyttja Johnsons karisma för att driva igenom brexit – och på samma gång låta honom bli syndabock för detsamma bland de Tories-parlamentariker som stödde stanna-sidan – under förevändning att Gove skulle stödja Boris Johnsons partiledarkandidatur.