Tillsammans med journalister smög aktivisterna från fågelskyddsgruppen LPO i gryningen i måndags ut på ett sädesfält för att förstöra fällor avsedda för de fridlysta fåglarna.

De blev snabbt och brutalt avbrutna av kalsongmannen som gick till attack och pucklade på dem med en spade. Det dröjde inte länge förrän ytterligare en man, klädsel okänd, anslöt sig och hotade reportrar och fågelaktivister med en hacka. Andra bybor punkterade hjulen på journalisternas bilar.

Efter en kvart avbröts sammandrabbningen av polis.

Nu gör bilden på den spadbeväpnade kalsongkrigaren succé på internet. På Twitter fick fågelbråket snabbt namnet #SlipGate och den lättklädde mannen klipptes in i en rad kända miljöer, till exempel på Berlinmuren 1989. På andra bilder har spaden bytts ut mot en selfiepinne eller ljussabel.

Ortolansparven anses vara en delikatess i Les Landes i sydvästra Frankrike. Fångsten har varit förbjuden sedan 1999 men pågår fortfarande illegalt. I Sverige är sparven utrotningshotad, och en anledning anses vara att de svenska sparvarna tar vägen över Les Landes när de flyttar.