Fakta: Stora jordbävningar

Här är några av de största jordbävningarna under de senaste tio åren:

April 2015: Nästan 8 900 människor mister livet i ett skalv med magnituden 7,8 i Nepal. Ett massivt efterskalv med en magnitud på 7,3 kräver ytterligare dödsoffer.

Mars 2011: En jordbävning utanför Japans huvudö Honshu, med magnituden 9,0, utlöste en tsunami som bland annat förstör kärnkraftverket Fukushima. Nästan 18 900 personer omkommer.

Januari 2010: Mellan 250 000 och 300 000 människor omkommer i en jordbävning med magnituden 7,0 på Haiti.

April 2010: 3 000 personer rapporteras döda och saknade efter att ett jordskalv med magnituden 6,9 drabbar Yushu i nordvästra Kina.

Maj 2008: Över 87 000 människor rapporteras döda eller saknade efter ett skalv med magnituden 8,0 i Sichuanprovinsen i Kina.

Oktober 2005: En jordbävning med magnituden 7,6 dödar över 75 000 personer, de allra flesta i Pakistans nordvästra gränsprovins och i Kashmir.

Det är fortfarande många drabbade i Afghanistan och Pakistan som inte fått hjälp. Nedkylda och hungriga överlevande är isolerade, då jordbävningen skurit av hela samhällen, och jordskred och dåligt väder försvårar räddningsarbetet.

– Den pakistanska armen är den enda organisationen som har helikoptrar, så de försöker nå de svåråtkomliga områdena. Det dåliga vädret försvårar dock deras arbete, säger Sami Malik på Unicef i Pakistan, till TT.

Pakistan hårt drabbat

Över 370 människor rapporteras ha dött och ett stort antal skadats. Skalvet med magnituden 7,5 hade sitt epicentrum i svårtillgängliga Hindukush i norra Afghanistan. De flesta dödsoffer som hittills bekräftats kommer från Pakistan. Minst 255 människor har omkommit i landet och nästan 1 700 skadats.

– Vi sitter i ett öppet område. Det regnade i går och ingen kom för att hjälpa oss, säger 24-åriga Jamil Khan i Shangla, ett av de värst drabbade områdena i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen i Pakistan till AFP.

Enligt Unicef är det den pakistanska regeringen och militären som nu leder hjälporganisationerna i arbetet med att komma fram till de nödställda i landets norra delar.

– Vatten är väldigt nödvändigt, men samtidigt behöver de skadade medicinsk hjälp. Filtar är också väldigt viktigt, då det är kallt, säger Sami Malik.

Många barn i nöd

Myndigheter varnar för att dödssiffran kan komma att stiga, då många drabbade områden fortfarande är okontaktbara. Det är mycket svårt att säga hur många människor som fortfarande väntar på hjälp. Men Unicef uppskattar att nästan 50 procent av befolkningen i de avlägsna bergsområdena är barn under 18 år.

– Det finns många barn i området och när katastrofer inträffar är barnen de mest sårbara. Unicef är mycket oroliga över barnen som drabbats, säger Sami Malik.