Terrordåden i Paris

På kvällen fredagen den 13 november 2015 utlöste en självmordsbombare sin sprängladdning utanför Stade de France i Saint-Denis i norra Paris, där Frankrike mötte Tyskland i en träningsmatch i fotboll. En förbipasserande dödades.

Trettio minuter senare utlöste ytterligare två självmordsbombare sprängladdningar utanför stadion, dock utan att döda andra än sig själva.

Samtidigt öppnade attentatsmän eld mot barer och restauranger i Paris 10:e och 11:e arrondissement, där 39 människor dödades. En av attentatsmännen sprängde sig själv till döds.

Klockan 21.40 gick tre av terroristerna in i konsertlokalen Bataclan, där bandet Eagles of Death Metal uppträdde. De sköt mot publiken och tog gisslan. Tre timmar senare stormade polisen Bataclan. Då hade 89 personer dödats av attentatsmännen.

130 personer dödades totalt av terroristerna. Över 350 människor skadades. Sju gärningsmän dödades.

Reynders berättade vid en paneldiskussion att Abdeslam sagt till utredarna att han planerade ett attentat i Bryssel, och att detta i så fall var fullt möjligt med tanke på vapnen som beslagtagits. Reynders sade också att nätverket av personer kring Abdeslam i Bryssel understödjer misstanken, rapporterar AFP.

Den belgiske utrikesministern lade också till att fler personer väntas bli gripna.

Abdeslam greps i fredags i Belgien misstänkt för att ligga bakom de dödliga terrorattackerna i Paris i november i fjol.

En åklagare i Frankrike berättade vid en presskonferens på lördagskvällen att Abdeslam planerat att spränga sig själv vid Stade de France under attacken, men att han "backade ur".

Uttalandet har fått Abdeslams advokat Sven Mary att reagera och han avser nu stämma den franske åklagaren för att han spridit vidare uppgifter som Sven Marys klient lämnat vid förhör.

– Jag kan inte låta detta passera, säger han till belgiska public service-bolaget RTBF.

Det verkar nu också som att Europas mest eftersökte man aldrig lämnat den belgiska huvudstaden sedan han återvänt från Paris. Och det var släktingar, vänner och småkriminella som hjälpte honom att hålla sig undan innan han greps i området där han växte upp, enligt belgiska åklagaren Frederic Van Leeuw.