Fakta: Tillslag mot MQM

Waseem Akhtar står anklagad på minst 22 åtalspunkter, däribland de hårdföra tillslagen mot upploppen i Karachi 2007, då han var minister i Sindhprovinsens styre. Det är oklart när han kommer att släppas och om han kommer att tillåtas att arbeta från fängelset.

Akhtar tillhör den inflytelserika Muttahida Quami-rörelsen (MQM) som dominerat politiken i det kaotiska och våldsutsatta Karachi i årtionden.

Säkerhetsstyrkor har pekat ut MQM – som anklagas för att befästa sin makt med hjälp av hot och våld – som det största hindret för fred i delstaten, och har därför slagit ned hårt mot rörelsen och dess anhängare.

Senast Karachi hade en borgmästare var 2010, eftersom bråk om maktfördelningen försenat valet.

Källa: The New York Times

Livet i Karachi präglas av laglöshet och poliskt våld. Vatten är en bristvara och sopbergen höga.

När 60-åriga Waseem Akhtar nyligen valdes till borgmästare lovade han att förbättra livet för Karachis över 20 miljoner invånare.

Problemet är bara att han sitter frihetsberövad, anklagad för uppvigling och terrorism.

– Jag kommer att söka frihet i domstol, annars kommer jag att styra staden från ett kontor i min fängelsecell, sade Akhtar under en kort permis när han svors in på posten, enligt The New York Times.

Akhtar greps i juli och anklagas bland annat för att ha beordrat tillslag mot ett upplopp i Karachi som slutade i ett blodbad 2007. Han tillhör Muttahida Quami-rörelsen (MQM), som länge dominerat stadens politik.

MQM har fått skulden för etniskt våld i Karachi och anklagas för att använda utpressning och mord för att befästa sin makt – något Akhtar tycks vilja distansera sig från.

– Jag är inte MQM:s borgmästare. Jag är Karachis borgmästare, säger han.

Det är dock oklart hur Akhtar, som nekar till anklagelserna, tänkt utföra sin plikt från fängelset – och om det ens vore lagligt.