Fakta: Rosa Parks
00#0000000Rosa Parks föddes 1913.Hon bodde i Montgomery i den amerikanska delstaten Alabama.1 december 1955 vägrade hon att upplåta sin plats åt en vit passagerare i den del av bussen som var avsedd för "färgade".USA:s högsta domstol förklarade segregationen på allmänna transportmedel olaglig i december 1956.Fallet Parks blev katalysator för en bred frihetskamp för svarta över hela södern.1964 ogiltigförklarade kongressen rassegregation inom alla områden i USA.Parks avled i Detroit 2005, 92 år gammal.Källa: NE

Flera gånger tidigare hade svarta vägrat att följa de segregerande lagarna i den amerikanska delstaten. Men tiden för den massiva vågen för medborgarrätt var inte mogen förrän Parks vägrade att ge upp sin rätt på bussen i centrala Montgomery en tidig kväll den 1 december 1955.

Chauffören tillkallade polis. Hon greps. Gnistan tändes. Massrörelsen sattes i rullning och ett år senare förbjöd USA:s hösta domstol segregation på allmänna transportmedel.

Den politiskt aktiva Parks var inte ensam. En ung, nyinflyttad pastor vid namn Martin Luther King var aktiv i de svartas bojkott av bussarna tillsammans med medborgarrättsrörelsen Advancement of Colored People (NAACP).

Bojkotten varade över 380 dagar, och blev början på en medborgarrättskamp för de svartas rätt som kom att förändra USA i grunden. Och det är de svartas civilrättsliga rörelse som demokraten och presidentkandidaten Hillary Clinton visar sin respekt för på tisdagen.

Själv skrev Parks i sina memoarer: "Många har sagt att jag inte gav upp min plats för att jag var trött. De tror att jag var gammal. Det stämmer inte. Jag var 42. Nej, jag var bara trött på att ge upp."