Fakta: Jo Cox

Jo Cox blev 41 år.

2015 valdes hon in i parlamentet för Labour. Hon representerade valkretsen Batley and Spen i norra England.

Jo Cox arbetade tidigare för bland annat rättighetsorganisationen Oxfam med flera internationella uppdrag.

Hon var gift med Brendan Cox, tidigare rådgivare åt den förre premiärministern Gordon Brown, och var mor till två minderåriga barn.

Källor: AFP, BBC och The Guardian

Hon skulle ha fyllt 42. Men i förra veckan dödades Labourpolitikern Jo Cox på öppen gata. Mordet har lämnat Storbritannien i chock och inför en stor samling människor, som samlats på Trafalgar Square för att hylla politikerns minne och gärning, tackade hennes make för allt stöd.

– Jag är tacksam för all kärlek som vår familj överrösts av sedan vår värld föll samman i torsdags. Men jag hade hellre varit här med Jo, sade Brendan Cox i ett känslosamt hyllningstal till sin hustru.

Flera minnesstunder anordnades samtidigt över hela världen. Och på Trafalgar Square deltog bland annat artisten Lily Allen, som sjöng för en nästan knäpptyst folksamling, och Nobelpristagaren Malala Yousafzai som kom för att hylla en "kär vän".

– Mordet på Jo var politiskt, en terrorhandling. Det är ironiskt att en handling som drevs av så mycket hat har mötts av så mycket kärlek, sade Brendan Cox.

I publiken fanns Londonborna Sue Hilton och Brian Weller, som talar om Jo Cox som en inspirerande person.

– Vi är här för att visa att vi står enade mot hatet, säger Weller.