– Under hela lovet har vi försökt att prata, försökt att glömma, säger Omed Siddige och Sahar, som går i andra klass, håller honom hårt i handen. Familjen, även hustrun Saiih och tre barn till, kom från Afghanistan 2003 och tryggheten de känt är borta.

Numera ringer Omed ett par, tre gånger varje dag till fritidshemmet där familjens mindre barn går och när Sahar försvunnit in genom samma dörrar som gärningsmannen med sina dödliga stickvapen kom för elva dagar sedan, så dröjer han sig kvar utanför.

– Jag kommer att stanna här tills hon kommer ut igen, säger han till TT, och familjen har redan bestämt sig:

– Vi måste flytta från Kronogården. Jag känner inte att mina barn är säkra här.

De värsta dagarna

Kommunens ledare har också upplevt sina värsta dagar och kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund (S) säger att största fokus just nu är att försöka så bra det går att komma tillbaka till vardagen och på sikt fortsätta att jobba med integrationen. Det har, säger han, varit oroligt på skolor runt om i stan.

– Det är omöjligt att skydda sig mot en sådan här händelse, men en fråga i framtiden är hur öppet vi vågar ha vårt samhälle, säger han. Det här har varit ett angrepp på hela staten.

De flesta av Kronans elever såg aldrig någonting med egna ögon, medan några tvingades se alldeles för mycket och har svåra minnen. Nu kom de tillbaka till sin skola, åtföljda av sina föräldrar och de möttes med kramar och frågor om hur de mår av personal, både från den ordinarie skolpersonalen men också från kuratorer och annan specialiserad extrapersonal.

Väktare bevakade

– Vi finns här för barnen och vi frågar hur de mår, säger kurator Anna Wetterlind till TT, och vi finns här utanför om någon behöver oss,

– Det här har varit väldigt jobbigt för en del, medan andra haft det lättare.

Måndagen rymde lite färre timmar i skolan än normalt, och under tiden var skolan stängd för utomstående och bevakades av väktare.

Birgitta Lundskog, tillförordnad skolområdeschef, säger att personalen på skolan mår ganska bra efter omständigheterna.

– Personalen kom till skolan redan vid halv åttatiden och satte sig i ett möte för att planera dagen.

Gärningsmannen, en elevassistent och en elev dödades och en lärare och ytterligare en elev skadades allvarligt vid attacken.