Fakta: Auschwitz

Auschwitz, det tyska namnet på den polska staden Oswiecim, har blivit en av huvudsymbolerna för judeutrotningen och nazisternas brott mot mänskligheten. Lägret, som SS började bygga 1940, utvidgades 1941 inför Wannseekonferensen i Berlin, där den tyska statsledningen i januari 1942 drog upp planerna för "den slutliga lösningen", utrotandet av Europas judar.

Därefter var Auschwitz en expanderande dödsfabrik och blev egentligen tre läger – ursprungslägret (AI), Birkenau (AII) och Monowitz (AIII) – dit judar transporterades i godsvagnar från hela det tyskkontrollerade Europa.

Franciskus blev den tredje påven att gå genom ingången där skylten med texten "Arbeit macht frei" hänger. Påven träffade sedan en grupp överlevare framför en vägg där nazisterna avrättade tusentals personer genom arkebusering.

86-åriga Janina Iwańska beskriver mötet som väldigt känslosamt.

– Jag ville knäböja framför honom, men han tog mig i sina armar och kysste mina båda kinder, säger hon.

99-åriga Alojzy Fros minns fortfarande dagen när han själv kom till lägret.

– Precis efter det att jag anlänt, såg jag genom en öppen dörr nakna kroppar som staplats på varandra som timmerstockar, ungefär en meter högt. Det kommer jag aldrig att glömma.

Påven Franciskus ledde även en bön för de omkring 1,1 miljoner människor som mördades i lägret, varav de flesta var judar. Han besökte också Birkenau, den del av Auschwitz dit det systematiska dödandet koncentrerades, och böjde ner sitt huvud vid ett av krematorierna.

Besöket i det tidigare förintelselägret är en del av Franciskus första påvliga besök i Polen, där hundratusentals unga katoliker samlats för att delta i den internationella Världsungdomsdagen.