Fakta: Grå Vargarna

Grå vargarna är en turkisk militant, högerextrem grupp med ursprung som ungdomsorganisation till det ultranationalistiska turkiska partiet MHP.

MHP är representerat i turkiska parlamentet.

Grå Vargarna är ökänt i Turkiet och har anklagats för terrorism och omfattande våldsdåd och mord, framför allt på 1960, -70- och -90-talet.

Under 60- och 70-talet var Grå Vargarna aktiva på gatorna i den period i Turkiet då det pågick ett slags "terrorkrig" mellan högern och vänstern.

Organisationen finns i flera länder och misstänks än i dag för en rad dåd, bland annat misstänks de ligga bakom bombattentatet som dödade 20 människor i Bangkok 2015. Attentatet ska ha varit en hämnd för att landet deporterat ett hundratal uigurer, en turkisktalande minoritet, till Kina.

Källa: TT, Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, Turkietkännaren Ekim Caglar

Själv säger dock Senturk till Aftonbladet att Kaplan mycket väl vet vem han är. På ett foto från en middag förra året syns Kaplan vid samma bord som Senturk – och Grå vargarna är en högerextrem grupp med ursprung som ungdomsorganisation till det ultranationalistiska turkiska partiet MHP.

Detta väckte på torsdagen reaktioner från såväl partikamrater i regeringen som statsministern själv. Löfven träffade Kaplan under dagen med anledning av middagen.

"Som minister har man själv ett ansvar för att agera på ett sådant sätt att det aldrig råder några tvivel om vilka organisationer eller värderingar man företräder. Därför är det djupt beklagligt att Mehmet Kaplan hamnade i det sällskapet och han har förstått att han måste vara mycket noggrannare", säger statsministern i ett skriftligt uttalande till TT.

"Ytterst olämpligt"

Kaplans partikamrat, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, är också kritisk.

– Jag tycker att det är ytterst olämpligt att vi statsråd finns i sammanhang där extremister också finns. Det här ger oss anledning att se över våra rutiner när det gäller de middagar och inbjudningar som vi löpande får som statsråd, säger hon till TT.

Även Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är mycket kritisk.

– Det är en organisation som har mördat armenier, kurder och turkiskt vänsterfolk. Det är inga man ska umgås med, säger han om de Grå vargarna.

Själv säger Kaplan att han tar tydligt avstånd från vad de Grå vargarna står för men att han inte visste vem Ilhan Senturk var.

– Nej. Jag kände till hans organisation, men jag visste inte att de var representerade på den tillställningen. Och han satt ju en bit ifrån mig ser jag på bilderna.

Fridolin: Fascister

TT: Han säger att du mycket väl vet vem han är.

– Det får stå för honom. Jag känner inte till honom. Det är möjligt att vi befunnit oss under samma tak vid något tillfälle, säger Mehmet Kaplan.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin kallar organisationen Grå vargarna fascistisk.

– Men jag har ingen anledning att betvivla Mehmet Kaplan när han säger att han inte visste vilka som var inbjudna till den där middagen och inte heller visste att den här personen var aktiv i Grå vargarna.