Fakta: Tidigare ryska flygolyckor

Den 31 oktober 2015 spränger militanta islamister ett passagerarflygplan med 224 personer ombord efter starten från Sinai i Egypten.

Den 2 april 2012 dödas 33 personer när ett inrikesplan från UT Air störtar i Tiumen i mellersta Sibirien.

Den 7 september 2011 dör 44 personer och 1 överlever när ett chartrat plan med ishockeylaget Lokomotiv Jaroslavl ombord kraschar i Jaroslavl. Bland de omkomna finns svenske landslagsmålvakten Stefan Liv.

Den 21 juni 2011 omkom 47 personer och 5 överlever när ett plan från Rus Air störtar i Petrozavodsk.

Den 10 april 2010 omkom 96 personer, varav stora delar tillhörde den polska statsledningen, när ett polskt plan kraschade vid Smolensk.

Den 3 maj 2006 omkom alla 113 ombord omkom när ett armeniskt plan störtade i Svarta havet nära kurorten Sotji.

Flygdata visar att piloterna på planet från flygbolaget Fly Dubai först testade med att landa i Rostov strax efter klockan halv tre i natt. Med 600 meter kvar till marken avbröts försöket.

Därefter cirkulerade flight FZ981 ovanför flygplatsen ända till klockan halv fem på morgonen. Då gjordes ett andra och sista försök, som slutade med att planet, en Boeing 737-800, kraschade 250 meter före landningsbanan.

Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll säger att kaptenen kan ha fattat ett felaktigt beslut.

– Det var ju vindhastigheter på nära 30 meter per sekund i byarna, nästan orkan, konstaterar han.

Skulle ha avbrutit

Hans Kjäll säger att han själv skulle ha avbrutit och gått till alternativet.

– Man har ju alltid alternativflygplatser i sin planering. I det här fallet vet jag inte var den låg, men normalt sett bör den ligga ganska långt ifrån destinationen. Landar man för nära kan det ju vara samma väder och då är det ju meningslöst.

Fenomenet som inträder när ett plan kommer ner i marknära områden, under 100 meter från landningsbanan, kallas för vindskjuvning (wind shear). Den innebär att vindhastigheten avtar snabbt och planet förlorar fart, vilket är vad som kan ha inträffat enligt Hans Kjäll.

– Då måste man vara väldigt snabb med att ge ökad effekt på motorerna. Annars sjunker man igenom. I allmänhet är autopiloten för långsam i det läget. Därför måste man koppla ur autopiloten, köra manuellt och vara på alerten med gaspådraget.

Möjligt tekniskt fel

Rysslands haverikommissions huvudspår är också att piloterna kan ha begått ett misstag i de svåra väderförhållandena. Men den håller också öppet för att det kan ha inträffat ett tekniskt fel.

Planets svarta lådor med inspelningar från cockpit och detaljerad färddata har hittats, enligt de ryska utredarna. De är centrala för att haveriutredarna ska kunna analysera vad som hände under flygningen.

– Framför allt är det intressant att få veta vad som sades i cockpit när man fattade beslutet att göra ett andra landningsförsök och vilken information det var grundat på, säger Hans Kjäll.

Rysslands president Vladimir Putin vände sig i ett uttalande direkt till offrens anhöriga. Han sade att det viktigaste är att stödja de omkomnas familjer.