Fakta: Panamadokumenten

Läckan beskrivs som en av historiens största. 2,6 terabyte med data har överlämnats av en anonym källa till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, som sedan delat med sig av de 11,5 miljoner dokumenten till det internationella journalistnätverket ICIJ.

De senaste 12 månaderna har omkring 400 journalister från över 80 länder gått igenom dokumenten. Materialet kommer från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama som registrerar anonyma bolag i 21 skatteparadis åt personer i över 200 länder och territorier. I läckan finns information om runt 214 000 sådana brevlådeföretag, som registrerats mellan 1977 och 2015.

Bland kunderna finns 140 politiker och andra regeringsföreträdare, bland dem 12 nuvarande eller tidigare stats- och regeringschefer.

I materialet finns minst 33 personer och företag som svartlistats av USA på grund av samröre med mexikanska knarkbaroner, terrorstämplade organisationer som Hizbollah och stater som Nordkorea och Iran. Ett företag har levererat bränsle till Syriens bombflyg under kriget.

Källa: ICIJ

Samma år som Nordkorea genomförde sin första kärnvapenprovsprängning, 2006, registrerades ett företag på Brittiska jungfruöarna av personer med kopplingar till den slutna diktaturens kärnvapenprogram.

Trots att bolagets ägare var knutna till regimen och deras adresser var registrerade i Pyongyang dröjde det ända till 2010, då myndigheter på Brittiska jungfruöarna ställde frågor till Mossack Fonseca, innan advokatbyrån klippte banden.

"Vi borde ha identifierat från början att det var ett högriskföretag", konstaterade advokatbyrån i ett mejl.

Kriget i Syrien

Bland Mossack Fonsecas kunder finns även andra som varit belagda med sanktioner från omvärlden. Ett av de bolag som advokatbyrån hjälpte levererade enligt SVT och BBC flygbränsle till den syriska regimen. Samarbetet upphörde inte förrän i augusti 2015, nästan ett år efter det att bolaget belagts med sanktioner. En annan klient var diktatorn Bashar al-Assads kusin, Rami Makhlouf.

"Vi har aldrig medvetet låtit våra företag användas av individer med kopplingar till Nordkorea eller Syrien", säger Mossack Fonseca till BBC.

Panama startar utredning

Avslöjandena om skattesmitning och penningtvätt har lett till att utredningar startats över hela världen. Även i Mossack Fonsecas hemland, Panama, kommer åklagare att inleda en utredning.

"De fakta som beskrivs i nationella och internationella medier under beteckningen 'Panama Papers' kommer att bli föremål för en brottsutredning", meddelar åklagarmyndigheten, enligt nyhetsbyrån AFP.

Utredningen kommer att sträva efter att fastställa vilka brott som kan ha ägt rum, vilka som kan ha begått dem, och ska även försöka identifiera finansiella skador.