Fakta: Omstridd kirurg

Kirurgen Paolo Macchiarini gjorde sig ett namn, bland annat via publiceringar i den vetenskapliga tidskriften Lancet, efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar. Tre av operationerna gjordes vid Karolinska universitetssjukhuset.

Men flera patienter dog och snart uppstod misstankar om forskningsfusk. Det visade sig också att Paolo Macchiarini inte hade sökt om etiskt tillstånd.

Den oberoende utredning som först tillsattes bekräftade misstankarna, men KI:s rektor Anders Hamsten valde att bortse från utredarens slutsats och friade i fjol kirurgen från fuskmisstankarna. Det faktum att etiska tillstånd saknades förklarades med att operationerna var att betrakta som sjukvård, inte forskning, trots att dessa publicerats i vetenskapliga tidskrifter.

En brottsutredning pågår också mot kirurgen, som misstänks för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Utredningen av kirurgen Paolo Macchiarinis kritiserade operationer på Karolinska universitetssjukhuset (KS) skulle ledas av sjukhusets egen chefläkare, professor Nina Nelson Follin. Förutom sjukhusets egna experter skulle externa experter ingå i utredningen.

Men reaktionerna mot att KS skulle utreda sig själva blev kraftfulla.

– Det är bara snuskigt, det liknar ju ingenting, sade Bo Risberg, professor emeritus i kirurgi och tidigare ordförande i en forskningsetikkommitté, tidigare under dagen till TT.

"Ingen tar ansvar"

– Det är självklart att hela händelsen ska utredas i alla delar, men tragedin har redan skett och ingen i ledande ställning tar något ansvar Alltihop är så horribelt. Det är som att de är tillbaka i etiken från 40-talets tyska koncentrationsläger. Man vill bara gråta.

Johan Thyberg, professor emeritus i cell- och molekylärbiologi vid Karolinska institutet, var inte heller särskilt imponerad.

– På sedvanligt svenskt sätt tillsätter man nu en utredning som tar ett halvår eller ett år och jag är rädd för att den inte kommer att utmynna i någonting alls, sade han.

Men nu backar alltså Karolinska universitetssjukhuset från beslutet att själva leda granskningen.

– Vi har hela tiden varit måna om att ha ett väsentligt externt inslag i den utredningen. Men vi har också tänkt vidare och även tagit del av de kritiska synpunkter som framkommit, säger Nina Nelson Follin till SVT Nyheter.

Vi har kommit fram till att det klokaste för att göra en trovärdig utredning är att det är en komplett extern utredning.

Inte tillräckligt insatt

Utredningens syfte är att "klarlägga omständigheterna" då tre patienter fick syntetiska, stamcellsbeklädda luftstrupar inopererade. Två av patienterna dog och den tredje vårdas numera i USA i väntan på att få en transplanterad luftstrupe.

TT: Det saknades etiskt tillstånd för dessa experimentella operationer, ändå utfördes de. Hur ser du på det?

– Jag är inte tillräckligt insatt för att avgöra det just nu. Det är just sådana frågor som utredningen ska titta på, säger utredaren Nina Nelson Follin.

TT: Hur säkert är det att låta sig opereras på Karolinska universitetssjukhuset?

– Det finns så många duktiga medarbetare. Jag skulle inte dra mig för det.

TT: Hur mår den patient som överlevde?

– Det vet jag faktiskt inte.