Fakta: Katalanska steg för självständighet

2012: Sedan den ekonomiska krisen drabbat Spanien hårt blir debatten om självständighet för det rika Katalonien allt intensivare, vilket leder till nyval i regionen. De självständighetsivrande partierna vinner.

2014: I enlighet med ett vallöfte från 2012 försöker Kataloniens ledare folkomrösta om självständighet. Spaniens författningsdomstol förbjuder detta. Då iscensätts den 9 november en symbolisk omröstning med frivilliga som valfunktionärer. En förkrossande majoritet av dem som röstar säger ja till utträde ur Spanien, men andelen som deltar är under 40 procent.

2015: Även denna gång vinner självständighetsivrarna Kataloniens regionval, och får i september en solid majoritet av parlamentsplatserna. Däremot uppnår partierna inte den symboliskt viktiga majoriteten av rösterna, utan stannar på 47,8 procent.

Den resolution som den 9 november röstas igenom är inte juridiskt bindande, men fastslår att arbetet ska börja inom en månad med den lagstiftning som krävs för att genomföra en frigörelse från Spanien.

Efter några timmars debatt i Kataloniens regionparlament på måndagen röstade ledamöterna för att arbetet för självständighet ska påbörjas inom en månad, och slutföras under 2017.

Förslaget kom från Junts pel Sí, regionens president Artur Mas koalition, samt det lilla vänsterpartiet CUP.

Hårt mot hårt

Till skillnad från i Storbritannien, där Skottlands självständighetsförsök har mötts av locktoner från Londonregeringen om mer regional makt, sätter Spaniens premiärminister Mariano Rajoy hårt mot hårt; alla åtgärder för att splittra landet är olagliga.

Den linjen har också fått stöd i Spaniens författningsdomstol. Och Rajoy låter efter måndagens omröstning hälsa att även detta beslut ska överklagas, med hänvisning till landets grundlag.

Mas-sidan försöker dock hävda att domstolar i Madrid inte har beslutsrätt i den här frågan. Därmed råder ett juridiskt dödläge som bidrar till att Katalonien-striden är ett dominerande frågetecken när Spanien nu gör sig redo för parlamentsvalet den 20 december.

Brist på dialog

Juan Moscoso del Prado är PSOE:s ekonomiske talesman, och kommer från Navarra, en region som i likhet med Baskien redan har utökat självstyre. Att Rajoy säger nej till att ens förhandla med Mas om något liknande för Katalonien kallar del Prado för en "tågkrasch".

– Under nuvarande regering har det rått en brist på dialog som lett fram till detta, säger del Prado till TT.

Han hoppas att låsningarna ska resultera i maktskifte i Madrid i vinter, och säger att om man inte gjuter olja på de katalanska vågorna nu är hela Spanien i fara. Många andra regioner, från Balearerna i öster till Kanarieöarna i väster, har självständighetsrörelser som ligger och bubblar lågintensivt i väntan på ett avgörande om Katalonien.

– Vi måste börja prata med Katalonien, säger del Prado.