Fakta: Separatisternas splittring

I Kataloniens regionval den 27 september stod 135 parlamentsplatser på spel. Partier för katalansk självständighet vann en majoritet: Vallalliansen Junts pel Sí (borgerliga CDC ihop med vänsterpartiet ERC) fick 62 mandat och vänsterradikala CUP 10 mandat.

CUP godtar inte att regionpresidenten Artur Mas (CDC) fortsätter på sin post. Han är självständighetsivrarnas ledarfigur, men CUP håller honom ansvarig för en alltför tuff nedskärningspolitik under krisåren.

Under drygt tre månader har Katalonien saknat regering. Efter många om och men har nu CUP slutligen sagt nej till Artur Mas vilket sannolikt betyder nyval i mars, i så fall det fjärde regionvalet på drygt fem år.

Om inget oförutsett inträffar i veckan tvingas separatisternas frontfigur Artur Mas utlysa nyval, högst sannolikt i mars.

Regionvalet i slutet av september har följts av tre månader av samtal, förhandlingar och tolkningar av valresultatet, men någon regering har inte kunna träda till på grund av låsningar inom de separatistvänliga partierna.

Artur Mas blev beroende av det antikapitalistiska CUP för att kunna vinna en omröstning i parlamentet om fortsatt förtroende som regionpresident.

Frågan – ja till Artur Mas eller nyval – har splittrat det radikalt separatistiska CUP djupt. För en vecka sedan slutade en medlemsomröstning förbluffande nog 1 515–1 515.

Men på söndagen var det dags att sätta ner foten för gott.

Öppnar dörren

Vid ett stängt möte i Barcelona röstade CUP:s politiska råd och parlamentsgrupp för att säga nej till Artur Mas. Röstsiffrorna blev 34–30 och tre avstod.

Beslutet innebär att CUP i en parlamentsomröstning om tillsättning av Artur Mas lägger ner sina tio röster. Därmed når han inte erforderlig majoritet.

– Men beslutet stänger inte dörren för förslag om en annan kandidat, sade CUP-parlamentarikern Sergi Saladié på en pressträff enligt tidningen La Vanguardia.

Artur Mas och hans valallians Junts pel Sí har tidigare avvisat tanken på att byta ut honom mot en annan person. För CUP är han ett rött skynke efter sin nedskärningspolitik under krisåren.

Låst i Madrid

Efter det nationella parlamentsvalet i Spanien den 20 december är Kataloniens självständighet en tung vara i den politiska kohandeln.

Vänsterpartiet Podemos vill visserligen inte att Katalonien bryter sig loss, men är det enda av de fyra stora partierna som vill låta katalanerna folkomrösta om saken. Den hållningen gör att socialistpartiet PSOE inte kan tänka sig att bilda en koalitionsregering med Podemos.

Frågan är om den senaste utvecklingen i Katalonien förmår rucka på de låsta positionerna i Madrid.