Kent

Vilka: Joakim Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen, och Sami Sirviö.

Aktuella : Med skivan ”Jag är inte rädd för mörkret”. Släpper tre vinsorter den 2 maj och boken ”Lägg er inte i!” med Jesper Waldersten den 5 maj.  

Turné : Spelar på Cirkus i Stockholm den 26 maj, på Trädgårn i Göteborg den 30 maj och på KB i Malmö den 2 juni. Sommarturnén inleds den 27 juni i Helsingfors.

På små bord i Stora salongen i Berns i Stockholm står vinflaskor uppradade – ett rött bordsvin, ett vitt vin och ett rött så kallat prestigevin som alla går under namnet Kent Edizione. Framför flaskorna ligger mastodontboken ”Lägg er inte i!” – ett samarbete mellan bandet och illustratören Jesper Waldersten som kom till under skapandet av bandets tionde studioalbum ”Jag är inte rädd för mörkret”.  
– Vi får inte en massa pengar för vinet och boken. Vi släpper dem för att vi har möjligheten att göra det, säger bandet.

Nya skivan beskriver de som ”välkomnande”. 
– Det är ingen hipsterskit. Skivan är inte gjord för en liten grupp utan för alla, säger Martin Sköld. 

Inte heller frågorna om bandets nya skiva är till för en liten grupp. I vanliga fall när svenska artister släpper skivor ger de enskilda intervjuer. Kent väljer i stället att hålla en presskonferens för journalister, bloggare och fans – något som har mött kritik från journalisthåll.
– Det fanns inte mycket tanke bakom, det kändes bra att alla är välkomna, säger bandet.

”Jag är inte rädd för mörkret” har spelats in under 17 intensiva dagar i Saint Rémy de Provence i södra Frankrike. 
– När man spelar in en skiva vill man hamna på ett ställe där man kan tänka klart tankarna. Om man är i Stockholm vet man att det blir mycket privatliv och det blir svårt att få fokus i det man gör. När man åker någonstans får man, från det man vaknar till det man går och lägger sig, tid att slutföra saker, säger sångaren Joakim Berg.  

Enligt honom är det ingen risk att Kent kommer att göra som The Ark och The Soundtrack of Our Lives och sluta släppa skivor.
– Nej, vi har ingen lust att lägga av, säger Joakim Berg.