Enligt den officiella versionen sköts tre kvinnor ihjäl av polis sedan de knivhuggit två poliser och kastat en brandbomb på en polisstation i miljonstaden Mombasa. En av kvinnorna påstods också ha burit en självmordsväst. Nu har två människorättsgrupper genomfört separata, självständiga utredningar av händelseförloppet – och deras bild är en helt annan.

I själva verket ska de tre unga kvinnorna, som kommit till polisstationen i Mombasa för att anmäla en stulen telefon, blivit angripna av manliga poliser, som försökt slita av en av kvinnornas hijab. Därefter ska alla tre ha skjutits ihjäl. Dessutom ska polisen ha tänt eld på en av kvinnorna för att ge trovärdighet åt den påhittade historien.

Kvinnorna hade inga vapen, det fanns ingen självmordsväst och inget terrormotiv, enligt organisationerna Human Rights Watch och Muslims for Human Rights.

Polisen i Kenya anklagas regelbundet för att använda sig av dödspatruller och döda såväl misstänkta som människor som av olika anledningar hamnat i onåd hos ordningsmakten.

Händelsen ska nu utredas av en tillsynsmyndighet som är fristående från polisen.