Fakta: Har länge styrts av militären

Burma, eller Myanmar som den avgående militärregimen kallat landet, ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien.

Landet hade i fjol drygt 52 miljoner invånare. Huvudstaden heter Naypyidaw.

Burma koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948.

Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010 då en viss demokratisering inleddes.

Den dåvarande oppositionsledaren Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp.

Källor: NE, Landguiden.

Mötet i Burma kommer dagar efter det att USA lyft en rad sanktioner som varit riktade mot landet. Besöket sker för att USA vill visa sitt stöd för Burmas nyvalda civila regering.

– I dag är mitt budskap väldigt, väldigt enkelt: Vi stöder starkt den demokratiska förändring som sker här, sade John Kerry på presskonferensen tillsammans med Aung San Suu Kyi i huvudstaden Naypyidaw.

Fortfarande behåller dock USA en stor del av sanktionerna mot Burma, och flera personer med nära band till den tidigare militärjuntan är fortsatt svartlistad.

– Jag vet att resterna från mer än ett halvt sekel långt militärstyre fortfarande inte har suddats ut helt, sade John Kerry.

Han berörde också situationen för minoritetsgruppen rohingya, som för en utsatt tillvaro i Burma. Kerry uppmanade Aung San Suu Kyi att främja respekten för mänskliga rättigheter för rohingya, varpå hon bad om "utrymme" att ta itu med gruppens situation.

Det historiska valet i november satte punkt för en diktatur som styrt landet sedan 1962. Aung San Suu Kyi fick inte väljas till president men har nu, förutom utrikesministerposten, även den nyinrättade tjänsten som "statsrådgivare" så att hon ändå kan ha stort inflytande över landets styre.