Fakta: De bombar IS

Den USA-ledda alliansen mot IS hade fram till den 12 november utfört 8 125 flyganfall i Syrien och Irak, 5 321 i Irak och 2 804 i Syrien. Utöver Ryssland som utför egna operationer ingår 13 länder i alliansen. Nedan är de indelade på land som utför flyganfall:

Bombningar i Irak:

USA

Frankrike

Storbritannien

Nederländerna

Danmark

Kanada

Belgien

Australien

Jordanien

Bombningar i Syrien:

USA

Turkiet

Saudiarabien

Förenande arabemiraten

Bahrain

Australien

Kanada

Frankrike

Jordanien

Källa: USA:s försvarsdepartement

John Kerry, som på tisdagen besökte Paris, säger att Syrien kan vara veckor ifrån en politisk övergång, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt uppger amerikanska tjänstemän att Ryssland genomfört ett "betydande antal" anfall i Syrien, bland annat flygbombningar. Under dagen har ryssarna angripit mål i städerna Aleppo och Idlib med kryssningsrobotar, och ytterligare bombplan med långdistansförmåga har satts in, uppger ryska generalstaben enligt Reuters.

Franska bombningar

Frankrike har också fortsatt flygbombningarna mot terrorgruppen IS fäste i Raqqa i Syrien. I det senaste anfallet släpptes 16 bomber som bland annat förstörde en ledningscentral och en utbildningsanläggning enligt försvarsdepartementet. En del attacker utgår från hangarfartyget Charles de Gaulle som skickats till östra Medelhavet.

Franske presidenten François Hollande reser också till Washington för ett möte med president Obama den 24 november. Han fortsätter sedan till Moskva för möte med president Putin den två dagar därefter, enligt franska presidentkansliet.

Putin har redan nu beordrat den ryska flottan att inleda samarbete med fransk militär för att bekämpa IS.

Frågan om en mer direkt inblandning i kampen mot IS är känslig eftersom den skapar större risk för attentat. I samband med att USA inledde sina angrepp på IS släppte dess försvarsdepartement en lång lista över allierade i kampen mot extremiströrelsen, men en majoritet bidrar civilt.

Olika strategier

När det gäller millitärt bistånd kan man göra skillnad mellan insatsstrategi och resursstrategi, där insatsstrategi består av direkta angrepp och resursstrategi av militärt stöd och nödhjälp, enligt Robert Egnell, analytiker på Försvarshögskolan.

– Det är anmärkningsvärt att så få länder är inblandade i bombningsattackerna, men det är möjligt att flera nu tillkommer, säger Egnell till TT.

Det är svårt att säga om bomningarna gör någon skillnad, anser han.

– Koalitionen har gjort runt 8 000 bombningar med begränsat resultat, men nu på sistone ser det ut som om IS är tillbakatryckt. Det finns en stark begränsning i vad bombinsatser ensamt kan åstadkomma. Därför blir stödet till lokala aktörer på marken desto viktigare, inte minst eftersom markinsatser verkar vara politiskt omöjliga.