Fakta: Utredningar och brottsmisstankar

Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini var anställd på Karolinska universitetssjukhuset 2010–2013. Under tiden utförde han ett flertal operationer, däribland luftrörstransplantationer där tre patienter fick nya, syntetiska luftstrupar. Två av patienterna dog och den tredje blev svårt skadad.

I juni delgav Västerorts åklagarkammare Macchiarini misstanke om brott i fyra fall: två fall av grovt vållande till annans död samt två fall av grovt vållande till kroppsskada.

Utöver luftstrupsoperationerna är Paolo Macchiarini även misstänkt för grovt vållande av kroppsskada vid en fjärde operation. Vad denna operation handlade om vill åklagaren inte säga.

Hjärt- och Lungfonden kräver tillbaka bidragen till skandalkirurgen Paolo Macchiarini på Karolinska institutet.

– Vi kommer vända oss till de forskare där det har fastställts fusk och begära tillbaka pengarna de fått i anslag, säger generalsekreterare Kristina Sparreljung till SVT Nyheter.

Det är första gången på 112 år som Hjärt-Lungfonden kräver tillbaka utbetalade forskningspengar. I fallet med Macchiarini rör det sig om drygt en miljon kronor. Vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright säger att Karolinska kommer att betala tillbaka, men Macchiarini själv kommer inte att behöva ersätta KI.

– Har vi tagit emot forskningsbidrag är det KI:s pengar. Då är det också vi som måste stå för kostnaden om något skall betalas tillbaks, säger hon till SVT.

Två utredningar har slagit fast stora brister i fallet Macchiarini. Centrala etikprövningsnämnden anser dessutom att det har förekommit forskningsfusk.