Fakta: Omstridd kirurg

Kirurgen Paolo Macchiarini gjorde sig ett namn efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar, bland annat efter publiceringar i den vetenskapliga tidskriften Lancet.

Men två patienter dog och snart uppstod misstankar om forskningsfusk. Det visade sig också att Paolo Macchiarini inte hade sökt om etiskt tillstånd.

Den oberoende utredning som tillsattes bekräftade misstankarna, men Anders Hamsten valde att bortse från utredarens slutsats och friade kirurgen från fuskmisstankarna. Det faktum att etiska tillstånd saknades förklarades med att operationerna var att betrakta som sjukvård, inte forskning, trots att dessa publicerats i vetenskapliga tidskrifter.

En brottsutredning pågår också mot kirurgen, som misstänks för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Samtidigt som KI värvade kirurgen 2010 var han bedrägerimisstänkt och omskriven i italiensk press för anklagelser om att ha vilselett patienter. Utredningen pågår fortfarande och ledde 2012 till att Macchiarini sattes i husarrest.

På KI var man medvetna om misstankarna, men fortsatte att försöka få kirurgen anställd. I ett brev i värvningsprocessen skriver KI-företrädare att man "informerats från olika källor om den besvärliga situationen i Italien, inte minst i media där Dr Macchiarini är inblandad på ett olyckligt sätt", rapporterar Svenska Dagbladet.

Knappt en månad senare anställdes kirurgen som gästprofessor på KI.

Kräver granskning

Allt fler röster höjs mot KI-ledningens hantering av affären.

– Det är uppenbart om vi ska komma vidare med det här, att vi får en oberoende belysning av hela ärendet, säger Sven Stafström, generaldirektör för Vetenskapsrådet, till TT.

Professor Bengt Gerdin, som utredde huruvida Macchiarini fuskat eller inte, anser också att hanteringen bör utredas.

– I allra högsta grad. Karolinskas ledning har satt sig i oerhört obekväm sits.

Även Lars Leijonborg, ordförande i Karolinska institutets konsistorium, vill se en oberoende granskning, liksom Eskil Franck, docent i teologi och styrelseledamot.

"Från noll till hundra"

– Granskningen bör ske av en helt extern person och den bör ske från noll till hundra. Från det att kirurgen anställdes till dess att hans anställning förlängdes i november förra året, säger Eskil Franck.

På frågan om han kan sitta kvar säger KI:s rektor Anders Hamsten till SVT:s Aktuellt:

– Jag arbetar vidare så länge konsistoriet har förtroende för mig.