Fakta: Sparkad minister

Malis försvarsminister Tieman Hubert Coulibaly fick sparken i september sedan maliska arméstyrkor drivits ut från Boni i centrala Mali, när militanta jihadister tog kontroll över byn med några tusen invånare.

Enligt en talesperson för regeringen hade avskedet kopplingar till "den senaste tidens oroligheter i centrala Mali", med hänvisning dels till att jihadisterna övertagit Boni, dels till angreppet på en militärbas i Nampala i centrala Mali i juli då 17 soldater dödades.

Undantagstillståndet förlängdes med åtta månader till mars 2017 och landets inrikesminister Abdoulaye Idrissa Maiga utsågs att ersätta Coulibaly.

Fakta: Kidnappad i fem år

Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, en nederländare, en britt/sydafrikan och en tysk på restaurang i Timbuktu i norra Mali enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl på fläcken.

Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om deras krav.

Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april 2015.

Fakta: Utvecklingen i Mali

Tuareg-rebeller och islamistiska grupper inledde ett uppror i norra Mali 2012 och drev ut Malis armé, delvis med vapen från Libyen sedan Muammar Gaddafis regim störtats där. Samtidigt genomfördes en statskupp som försvagade den maliska staten.

Norra Mali, som separatisterna kallar Azawad, har blivit ett laglöst område för smugglare och islamistgrupper, som kidnappat flera västerlänningar. Svenske Johan Gustafsson hålls fången av al-Qaida i islamiska Maghreb (Aqim) sedan nästan fem år tillbaka.

Franska trupper skickades till Mali i januari 2013 efter att rebeller hotat huvudstaden Bamako. Med hjälp av afrikanska styrkor återtogs de viktigaste städerna i norra Mali.

Norra delarna av Mali har sedan länge plågats av oroligheter. Sedan i början av förra året har jihadister även börjat utföra attacker i de centrala delarna av landet.

I slutet av juli i år förlängde Mali undantagstillståndet i landet med åtta månader efter att nya våldsamheter blossat upp i landets oroliga nordöstra delar.

Det finns starka kopplingar mellan Sverige och Mali. Svenska soldater är en del av FN:s fredsbevarande insats i landet. FN-operationen Minusma ansvarar formellt för säkerheten i Mali sedan juli 2013 och Sverige bidrar med omkring 250 personer i ett underrättelseförband.

Därtill kommer den plågsamt utsträckta kidnappningen av Johan Gustafsson som i november 2011 fördes bort av beväpnade män från en restaurang i Timbuktu i norra Mali.

Fortsatt samtal

I januari i år besökte Peter Hultqvist, utrikesminister Margot Wallström och ÖB Micael Bydén Mali för att förhöra sig om säkerhetsläget, den svenska insatsen och Johan Gustafsson.

Samtalet fortsatte på måndagen när Malis nye försvarsminister Abdoulaye Idrissa Maiga kom till Stockholm. Efter det bilaterala mötet mötte ministrarna medier i Karl XI arbetsrum på Karlbergs slott.

– Över tid är det en säkerhetssituation som inte är bra, med terrorism, narkotikasmuggling, trafficking och Malis påverkas ju också av läget i Mellanöstern med Daesh (Islamska staten), sade Peter Hultqvist.

Locket på

TT: Var Johan Gustafsson uppe till diskussion?

– Det är naturligtvis ett svenskt intresse att hela tiden ta upp den typen av frågor. Så svar ja.

TT: Hur bedömer du hans situation i dag?

– Jag går inte in och kommenterar något i detalj kring det.

TT: Fick du höra något nytt, som du inte kan berätta för mig om?

– Jag har inga kommentarer, svarar Peter Hultqvist.

Svårt läge

Abdoulaye Idrissa Maiga hade för dagen heller inget att tillföra:

– Det är sorglig och en svår fråga. Men Mali kommer att göra allt för att han ska friges.

TT: Hur är säkerhetsläget i Mali nu jämfört med för ett år sedan?

– Det är oroväckande. För ett år sedan hoppades vi att komma ur det, men vissa beväpnade grupper som har undertecknat fredsavtalet samarbetar med terrorister.