Fakta: Första partikongressen sedan 1980

Partikongressen är den sjunde i historien, men den första under nuvarande ledaren Kim Jong-Un. Kongressen ses som ett tillfälle för Kim Jong-Un att lägga fast sin politiska kurs, stärka sin maktposition samt utse viktiga befattningshavare.

Partikongressen kommer bland annat att utse en ny centralkommitté. Det är officiellt den enhet som styr partiet mellan partikongresserna.

Partikongresser ska enligt stadgarna hållas vart femte år, men den senaste partikongressen ägde rum i oktober 1980. Då utsågs Kim Jong-Uns far, Kim Jong-Il, till efterträdare för landets grundare (och Kim Jong-Uns farfar) Kim Il-Sung.

Kim Jong-Uns farfar Kim Il-Sung talade i mer än fem timmar på den senaste partikongressen 1980. Kim Jong Il, som nästan aldrig höll offentliga tal, höll inte heller någon kongress.

Anledningen till att det dröjt 36 år är bland annat att Kim Il-Sung vid den senaste kongressen sade att ingen kongress ska hållas förrän den ekonomiska situationen för medborgarna förbättrats.

Källa: BBC, 38North, Daily NK och Michael Madden.

Det förkunnade den 33-årige diktatorn inför de tusentals utvalda delegater som samlats till Nordkoreas första partikongress på 36 år.

Det vapentest som Kim Jong-Un syftar på är den påstådda vätebomb som det slutna landet ska ha sprängt i januari.

Klädd i västerländska kläder med kostym och slips hyllade Kim i sitt tal i synnerhet landets forskare "för att ha utvecklat milstolpar och mirakel med det magnifika och uppmuntrande ljudet av den första vätebomben i vår republik."

Medier övervakas noga

Många västliga experter har ifrågasatt om det verkligen var en vätebomb som provsprängdes i januari.

Runt 130 utländska journalister har bjudits in för att bevaka arrangemanget. Men inför kongressens öppnande tilläts de inte komma närmare än 200 meter från den pampiga byggnad där tillställningen hålls. Alla utländska journalister på plats övervakas noga.

– Våra övervakare står under en enorm press för att säkerställa att vi inte gör bort dem inför regimen på något sätt, så det finns en genomgripande paranoia för allt vi gör, säger CNN:s utsända Will Ripley till sajten TVNewser.

"Den slutliga segern"

Inför öppnandet kantade flaggor de breda regnvåta gatorna i Pyongyang tillsammans med slagord som "Stora kamrater Kim Il-Sung och Kim Jong-Il kommer alltid att vara med oss".

Statlig tv satte tonen på fredagsmorgonen genom att uttrycka folkets "djupaste tacksamhet" till Kim Jong-Un för att han har anordnat denna "storslagna politiska festival". Den statliga radion sade att Arbetarpartiets sjunde partikongress skulle "avslöja den lysande planen för att nå den slutliga segern av vår revolution", enligt nyhetsbyrån Yonhap.