Fakta: Kirgizistan

Den tidigare Sovjetrepubliken Kirgizistan gränsar till Xinjiangprovinsen i Kina, där militanta separatister ur den uiguriska muslimska folkgruppen strävar efter ökat självbestämmande från centralmakten i Beijing. Tiotusentals uigurer är bosatta i Kirgizistan som till största delen är muslimskt. Kinas regering påstår att separatisterna har genomfört räder in i Kina från baser på andra sidan gränsen.

Omkring 500 kirgizer tros ha anslutit sig till den terrorstämplade milisen Islamiska staten i Syrien och Irak. Kirgiziska myndigheter genomförde flera anti-terroroperationer i Bisjek i fjol. En av flygplatsbombarna i Istanbul i juni har pekats ut som kirgizisk medborgare.

Under 2014 dödade kirgiziska gränsvakter elva människor som pekades ut som uiguriska separatister. År 2000 dödades en kinesisk tjänsteman i en attack i Kirgizistan som skylldes på militanta uigurer.

Källor: BBC, Landguiden

En Mitsubishi Delica rammade porten till ambassadkomplexet i utkanten av Kirgizistans huvudstad Bisjek vid tiotiden på förmiddagen, lokal tid, och exploderade därefter i närheten av ambassadörsresidenset, enligt en källa inom polisen, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Invånare som bor i närheten av ambassaden berättar hur tryckvågen krossade fönster och fick byggnaderna att skaka. Ett videoklipp från den statliga nyhetsbyrån Kabar visar hur tjock rök steg från komplexet efteråt.

Föraren var den enda som dödades – därutöver skadades tre säkerhetsvakter som dock var kirgiziska medborgare.

– Bara självmordsbombarterroristen dog i bombningen, sade Kirgizistans vice premiärminister Jenisj Razakov under en pressträff vid ambassaden, som med sitt ordval underströk att det handlar om ett terrorattentat, skriver AFP.

Kinas ambassad evakuerades efter attentatet. Även den närliggande amerikanska ambassaden utrymdes, enligt räddningstjänsten.

En talesperson för Kinas utrikesdepartement säger att ingen grupp hittills har sagt sig ligga bakom attacken, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Talespersonen uppmanar myndigheterna i Kirgizistan att "gå till botten" med den "extrema och våldsamma" händelsen.