Bakgrund: Konflikt med djupa rötter

Det historiska mötet mellan Kinas president Xi Jinping och hans taiwanesiska kollega Ma Ying-Jeou kan bli en startpunkt för att lösa en av världens äldsta och djupaste konflikter.

Formellt har kriget mellan Kina och Taiwan aldrig avslutats.

Kina och Taiwan har varit åtskilda sedan 1949, då kommunisterna vann inbördeskriget över nationalisterna i Kuomintang och tog makten på fastlandet. Kuomintang, med sin ledare generalissimus Ciang Kai-shek i spetsen, flydde till Taiwan.

Båda länderna gör anspråk på att vara det egentliga Kina, Folkrepubliken Kina respektive Republiken Kina (Taiwan). Under det kalla kriget hade Taiwan USA:s stöd. Taiwan representerade till och med Kina i FN och säkerhetsrådet fram till 1971. Med den så kallade ping pong-diplomatin och president Nixons besök i Peking stärktes USA:s band till fastlands-Kina och att USA accepterade att Taiwan-frågan skulle lösas på fredlig väg.

Men spänningen mellan de två delarna har bestått med militära provokationer och hårda ord från båda sidor. Regimen i Peking har hela tiden hävdat att Taiwan är en kinesisk provins som ska återförenas med fastlandet. Sedan 1990-talet har Taiwan demokratiserats, till skillnad från Kina. Men ekonomiskt har Kina blivit en supermakt.

Inför samtalen med Ma tog Xi upp kontroversiella frågor om Sydkinesiska sjön. Han poängterade att Kina alltid har hävdat att konflikter i området ska lösas under fredliga samtal. Rätten för fartyg att passera fritt i Sydkinesiska sjön har aldrig varit ett problem och kommer heller aldrig att bli det, enligt Xi.

Samtidigt underströk den kinesiske presidenten att landets regering har en skyldighet att "skydda landets suveränitet" och upprätthålla havsrättens principer.

– Låt mig vara tydlig. Öarna i Sydkinesiska sjön har varit kinesiskt territorium sedan urminnes tider, sade han.

Timslångt möte

Xis samtal med Ma beräknas pågå i en timme bakom stängda dörrar, och den taiwanesiska presidenten har gjort klart att han inte kommer att ta upp frågor om öar Sydkinesiska sjön. Ämnet är en het fråga i flera länder i området, liksom i USA. Kina gör anspråk på i stort sett hela havsområdet och har byggt konstgjorda öar och utökat installationer på andra.

Xi hävdade att några av öarna "ockuperas" av andra länder, men samtidigt underströk han att Kina har fredliga avsikter.

– I Kina tycker vi att de starka och rika inte ska mobba de svaga och fattiga, sade han.

I Taiwan har det historiska mötet mellan de båda ledarna väckt protester. En liten grupp demonstranter samlades i dag på flygplatsen i huvudstaden Taipei där Ma höll ett kort tal innan sin avfärd till Singapore.

Brände foton

De protesterande brände bilder av de båda presidenterna och skanderade slagord om att Xi är en "kinesisk diktator" och Ma en "förrädare". Några, oklart hur många, greps, enligt polisen.

Samtidigt stoppade polisen ett 100-tal demonstranter som försökte att storma parlamentet.