Fakta: USA:s människorättsrapport

USA:s utrikesdepartement ger varje år ut en rapport om tillståndet för de mänskliga rättigheterna runt om i världen. Årets rapport beskriver situationen i 199 länder. Bland annat sydasiatiska stater, liksom Egypten och Kuba, nämns bland länder som USA anser inte uppfyller kraven för mänskliga rättigheter.

Trots att landet har upprättat diplomatiska förbindelser med Kuba och trots det historiska besöket i Havanna av USA:s president Barack Obama, är rapporten kritisk till Castroregeringens agerande bland annat vad gäller frihetsberövanden av oppositionspolitiker.

I rapporten fördömer USA övergrepp utförda av extremiströrelserna Islamiska staten, Boko Haram, al-Shabaab och talibanerna i Syrien, Irak, Afghanistan och flera afrikanska länder där brist på ledarskap, dåligt ledarskap eller förtryck beskrivs ge upphov till radikala rörelser.

Hundratals advokater och människor som arbetar med rättsfall känsliga för de kinesiska myndigheterna har tvingats till förhör och i många fall fängslats på hemliga platser i flera månader, slår rapporten fast.

Myndigheterna anklagas också för att använda "påtvingade försvinnanden" och husarrest för att tysta regeringskritiker.

– I alla delar av världen ser vi en accelererande trend av både statliga och icke-statliga aktörer som försöker stänga utrymmet för det civila samhället, och kväva medie- och internetfriheten, sade USA:s utrikesminister John Kerry när han presenterade rapporten.

De värsta brotten mot mänskliga rättigheter under 2015 ägde rum i Mellanöstern, framför allt i krigshärjade Syrien och Irak, konstaterade Kerry.

I rapporten nämns även USA-allierade Turkiet i samma sammanhang som Malaysia och Tadzjikistan, för att använda antiterrorlagar som förevändning för att slå ner på oppositionella och inskränka yttrandefriheten. Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan uppmanas att upphöra med sin repressiva strategi.