Fakta: "Spöklik avståndsverkan"

Kvantkommunikation går ut på att det som händer på ett ställe via en slags länkning av partiklar exakt "speglas" på ett annat. Om man tar två fotbollar på varsin sida jorden som exempel: sparkar man på den ena flyger också den andra iväg.

Fenomenet kallades av Albert Einstein "spöklik avståndsverkan".

Forskare har lyckats skapa fotoner som speglar varandra på upp till några tiotal mils avstånd, enligt vetenskapliga artiklar som citeras av nyhetsbyrån AFP. Men processen är så instabil att den inte går att använda praktiskt än på länge.

Och ännu handlar det bara om länkning av subatomära partiklar, alltså mindre än atomer. Det kan räcka när man vill hantera och skicka information. Men för att börja prata om något som liknar science fiction-fenomenet teleportering måste forskarna kunna skala upp processen till atomer och molekyler, och det är man inte ens i närheten av i dag.

Satelliten Micius – döpt efter en forntida forskare – sköts upp från en bas i Gobiöknen tidigt på tisdagen, rapporterar AFP med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

Projektet kretsar kring kvantkommunikation, en spöklik process liknande den teleportering som utgör en bärande del i science fiction-filmer som Star Trek och Flugan. Den bygger på att atomer kan fås att "spegla" varandra oavsett avstånd.

Ett första användningsområde för kvantkommunikation kan bli idiotsäker kryptering, vilket är ett uttalat mål för såväl kinesiska forskare som kollegor i västvärlden. Om man lyckas upprätta en kvantkrypterad informationskanal blir den omöjlig att avlyssna, förklarar Nya Kina – alla försök att snappa upp den gör att den automatiskt förstörs.

Forskarlag i Europa och USA har lyckats kvantkommunicera i liten skala och på kortare avstånd. Men poängen med teleportering ska ju vara att den är oberoende av avstånd, och Kina satsar nu på ett steg åt det hållet. Försök ska göras att åstadkomma kvantkommunicering till och från Peking och den avlägsna staden Ürümqi via Micius, enligt Nya Kinas rapport.