Fakta: Sydkinesiska havet

Sydkinesiska havet, eller Sydkinesiska sjön är ett bihav till Stilla havet innanför Taiwan, Filippinerna, Borneo och Sumatra.

Flera av ögrupperna i havet tros ha rika naturresurser. Dessutom är Sydkinesiska havet en av världens viktigaste farleder.

Flera länder, däribland Kina, Filippinerna, Malaysia, Indonesien och Vietnam, tvistar om rätten till öar och territoralvatten i området.

Källor: NE, BBC.

– Att bygga och underhålla nödvändiga militäranläggningar behövs för att Kinas försvar och för att skydda öarna och reven, säger vice utrikesminister Liu Zhenmin vid det årliga East Asian Summit-mötet i malaysiska Kuala Lumpur, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Kina vill också uppgradera sina civila anläggningar på öarna till nytta för fartyg, fiskare och båtar i nöd, enligt Liu.

Kina hävdar rätten till i princip hela Sydkinesiska havet och har bland annat byggt artificiella öar i området, vilket möter motstånd från många andra länder i området.

– Världen tittar på för att se om Peking kommer att uppföra sig som en ansvarig global ledare, säger filippinska presidenten Benigno Aquino, som varit bland de mest högljudda motståndarna mot Kinas planer.

Amerikanska bombplan har flugit i närheten av de omstridda öarna och en jagare har cirkulerat i området.

– Det är en politisk provokation och syftet är att se hur Kina svarar, säger Liu Zhenmin.

USA:s president Barrack Obama uppmanar å sin sida Kina från att stoppa byggandet av nya öar och att USA kommer att fortsätta hävda navigationsrätten för sina fartyg.